Η «κατάρα» των Κένεντι: Δολοφονίες, αυτοκτονίες, ναρκωτικά και πολλά μυστήρια

Πώς η διάσημη οικογένεια ξεκληρίζεται από τα παιχνίδια της μοίρας - Ένα ακόμη μέλος των Κένεντι, η Σίρσε Χιλ, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 22 ετών

Η πρώτη δολοφονία εν ενεργεία προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση και η εκτέλεση του γερουσιαστή αδερφού του και πιθανού πρόεδρου της χώρας. Μυστηριώδη αεροπορικά και αυτοκινητικά δυστυχήματα. Αυτοκτονίες, θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών και ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό μιας πανέμορφης κληρονόμου που έμεινε ανάπηρη μετά από λοβοτομή και η οποία ενέπνευσε το θεσμό των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Αυτά τα τραγικά γεγονότα συνθέτουν την ιστορία μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο λόγος για τους Κένεντι. Την οικογένεια αγροτών που μετανάστευσε από την Ιρλανδία στις ΗΠΑ το 19ο αιώνα και οι απόγονοί της κατάφεραν να ανέβουν όλα τα σκαλοπάτια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζώης της χώρας φτάνοντας ακόμα και μέχρι τον Λευκό Οίκο.






Ο θάνατος της Σίρσε Κένεντι Χιλ της εγγονής του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, η οποία έχασε τη ζωή της σε ηλικία μόλις 22 ετών πριν από λίγες ημέρες, από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, επανέφερε στη δημοσιότητα την υποτιθέμενη «κατάρα των Κένεντι» που έχει στοιχειώσει την αμερικανική οικογένεια μέλη της οποίας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφοι που κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε κάθε τομέα με τον οποίον καταπιάστηκαν τα τελευταία 130 χρόνια.

Πρόκειται όντως για μια υπερφυσική κατάρα που ακολουθεί τους απογόνους μιας πλούσιας, επιτυχημένης και πανίσχυρης οικογένειας ή τα αίτια των τραγικών αυτών γεγονότων μπορούν να εντοπιστούν στην «ύβρι» της υπέρμετρης φιλοδοξίας και της αλαζονείας του πατριάρχη της οικογένειας Πάτρικ Τζόσεφ Κένεντι και των εννέα παιδιών του που προορίζονταν να κυριαρχήσουν στην πολική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ;

Στις 20 Ιανουαρίου του 1961 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζον Κένεντι απευθυνόμενος στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών έγραφε ιστορία λέγοντας «μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα». Περίπου τρία χρόνια αργότερα ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε από τον Χάρι Λι Όσβαλντ στο Ντάλας του Τέξας. Ήταν ο δεύτερος υιός του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι του νεώτερου, ενός επιχειρηματία που κατάφερε να κερδίσει μια τεράστια περιουσία επενδύοντας στα κτηματομεσιτικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ και του κραχ της Wall Street το 1929. Η τεράστια περιουσία που απέκτησε εν μέσω κρίσης, ήταν αποτέλεσμα της ψυχρής λογικής του, καθώς αποφάσισε να αποσύρει όλες τους επενδύσεις από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εγκαίρως, πριν το μεγάλο κράχ, και να επενδύσει σε γη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι την απόφασή του την έλαβε όταν άκουσε έναν μικρό λούστρο στους δρόμους της Νέας Υόρκης να του δίνει «επενδυτικές συμβουλές». Τα επόμενα χρόνια ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι θα ασχοληθεί με τις κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ ενώ θα εμπλακεί και στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, προετοιμάζοντας αργά αλλά σταθερά το έδαφος για την ανέλιξη του πρωτότοκου υιού του, του Τζόζεφ Κένεντι του νεώτερου.




Το πρώτο περιστατικό που χρόνια αργότερα αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του θρύλου της «κατάρας των Κένεντι» έλαβε χώρα το 1941. Μόλις τρία χρόνια μετά την επιστροφή του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι από τη Μεγάλη Βρετανία όπου υπηρετούσε ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Ροζμαρί που είχε γεννηθεί με επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, παρουσίαζε προβληματική συμπεριφορά. Υπό τον φόβο ότι η νοητική αναπηρία της θα αποτελούσε εμπόδιο στην πολιτική σταδιοδρομία των υιών του, ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι υπέβαλε την 23χρονη κόρη του σε λοβοτομή, μια πειραματική και επικίνδυνη επέμβαση που την καταδίκασε σε μόνιμη αναπηρία. Η Ροζμαρί Κένεντι παρέμεινε έγκλειστη σε ψυχιατρείο για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς να την επισκεφθεί κανένα μέλος της οικογένειάς της, τα οποία έκρυβαν επιμελώς από τα μέσα ενημέρωσης την κατάσταση της άτυχης Ροζμαρί


Τρία μόλις χρόνια μετά, ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι θα χάσει τον πρωτότοκο γιο του. Ο Τζόζεφ Κένεντι ο νεώτερος θα σκοτωθεί σε αποστολή με βομβαρδιστικό αεροσκάφος σε επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά το θάνατό του, ο πατριάρχης της οικογένειας Κένεντι αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την τεράστια περιουσία του και την πολιτική του επιρροή προς όφελος του δευτερότοκου υιού του. Του Τζον Φιτζέραλντ. Του μετέπειτα γνωστού σε ολόκληρο τον κόσμο ως JFK, του 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα θα προετοιμάσει μεθοδικά και τη μελλοντική σταδιοδρομία των δύο ακόμα υιών του, του Μπομπ και του Τεντ. Ωστόσο το 1948 μια ακόμα τραγωδία θα χτυπήσει την οικογένεια. Η Κάθλιν, δευτερότοκη κόρη του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι σκοτώνεται στις 13 Μαΐου σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία. Ήταν μόλις 28 ετών.





Την υπέρμετρη φιλοδοξία του πατριάρχη των Κένεντι που είχε ως αυτοσκοπό να δει τους γιους του στην κορυφή της πολιτική ζωής των ΗΠΑ, δεν την ξεπερνούσε ούτε η... πραγματική κατάρα των Κένεντι. Η αδυναμία τους να δημιουργήσουν μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι συνεχείς εξωσυζυγικές σχέσεις του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι ήταν κάτι τόσο σύνηθες ώστε δεν δίσταζε να προσκαλεί την επί χρόνια ερωμένη του, την ηθοποιό Γκλόρια Σουάνσον, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι παρουσία της συζύγου του, όπου και κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ.

Το 1960 ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από την εκπλήρωση του ονείρου του να δει γιο του στον Λευκό Οίκο ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι θα δει και την περιουσία του να αυξάνεται σημαντικά την ίδια ακριβώς περίοδο. Ωστόσο, μόλις τρία χρόνια αργότερα ο πατριάρχης της οικογένειας θα χάσει ακόμα έναν γιο, όταν ο JFK θα πέσει νεκρός στο Ντάλας του Τέξας από τον Χάρι Λι Όσβαλντ. Έναν χρόνο αργότερα ο Τεντ Κένεντι, ήδη εκλεγμένος γερουσιαστής θα καταφέρει να επιβιώσει ενός αεροπορικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον πιλότο και τον προσωπικό του βοηθό, μένοντας επί έξι μήνες στο νοσοκομείο. Η θεωρία της «κατάρας των Κένεντι» άρχισε να αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, ιδίως μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968. Ο νεώτερος αδελφός του JFK είχε μόλις εκλεγεί στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια και η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο ήταν περισσότερο από πιθανή.





Λίγους μόλις μήνες μετά, ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών. Είχε ήδη χάσει τέσσερα από τα εννιά του παιδιά, ενώ η κόρη του Ροζμαρί νοσηλευόταν σε ψυχιατρείο ξεχασμένη από τους συγγενείς της. Έπειτα από τις δολοφονίες του JFK και του Ρόμπερτ το ενδιαφέρον των Δημοκρατικών αλλά και της κοινής γνώμης στράφηκε στον Τεντ Κένεντι, τον «φυσικό υποψήφιο» για την προεδρία της χώρας. Ωστόσο στις 18 Ιουλίου του 1969, έλαβε χώρα το «περιστατικό του Τσαπακουίντικ» που κατέστρεψε την πολιτική του καριέρα. Την νύχτα της 18ης Ιουλίου, το αυτοκίνητό που οδηγούσε ο Τεντ Κένεντι έπεσε από τη γέφυρα του Τσαπακουίντικ Άιλαντ στα παγωμένα νερά των ακτών της Μασαχουσέτης. Την επόμενη ημέρα ανασύρθηκε νεκρή από τη θέση της συνοδηγού η 29χρονη γραμματέας του, Μαίρη Τζο Κοπέκνι. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κένεντι δεν ανέφερε το γεγονός στην αστυνομία παρά μόνο δέκα ολόκληρες ώρες μετά, προκάλεσε τεράστια αίσθηση στην κοινή γνώμη καθώς δημιουργήθηκαν φήμες περί επιχειρούμενης συγκάλυψης.

Οι φήμες για την «κατάρα των Κένεντι» θα εμφανιστούν εκ νέου αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο θάνατος θα χτυπήσει την τρίτη πλέον γενιά της δυναστείας. Το 1984 ο Ντέιβιντ Κένεντι, έν από τα έντεκα παιδιά του Τεντ, θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 28 επών, ενώ μια δεκαετία περίπου μετά ο Μάικλ Κένεντι, ένας ακόμα από τους γιους του Τεντ θα σκοτωθεί από πτώση δέντρου κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Άσπεν του Κολοράντο. Το 1999 τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν ως πρώτη είδηση ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη θάλασσα της Μασαχουσέτης. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί ο Τζον Κένεντι ο νεώτερος, γιος του JFK και η σύζυγός του.

Υπερφυσικοί λόγοι ή τα αποτελέσματα του βίου και της πολιτείας μιας πολυμελούς οικογένειας
της οποίας αυτοσκοπός ήταν πάντοτε η εξουσία, ενώ ο πλουτισμός και η φήμη απλώς μέσα για την απόκτησή της; το μόνο βέβαιο είναι ότι ο θρύλος της «κατάρας των Κένεντι» εξακολουθεί να τροφοδοτείται περισσότερο από έναν αιώνα μετά το πρώτο μέλος της οικογένειας που μετανάστευσε από την αγροτική τότε Ιρλανδία, στις ΗΠΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr