Αυστραλία: Δημόσια υπάλληλος απολύθηκε επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση με... tweets

Αυστραλία: Δημόσια υπάλληλος απολύθηκε επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση με... tweets

Αν και τα τουιταρίσματα γινόντουσαν εκτός ωραρίου εργασίας και με ψευδώνυμο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η υπάλληλος παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων

Αυστραλία: Δημόσια υπάλληλος απολύθηκε επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση με... tweets
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, με μια απόφαση σταθμό, έκρινε νόμιμη την απόλυση μιας δημοσίας υπαλλήλου πριν από μια εξαετία, με το αιτιολογικό ότι έγραφε tweets τα οποία επέκριναν πολιτικές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Michaela Banerji απολύθηκε το 2013 εξαιτίας αυτών των επικριτικών αναρτήσεων, που η ίδια αναρτούσε με ψευδώνυμο, και αφορούσαν στην αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της γυναίκας ότι της στερήθηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ενώ η απόφαση μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τη δυνατότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις δημόσια.

Τι ακριβώς συνέβη το 2013

Πριν από την απόλυσή της, η κυρία Banerji εργαζόταν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων, που πλέον υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο LaLegale στο Twitter, η εν λόγω δημόσια υπάλληλος αναρτούσε σχόλια που επέκριναν τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας και τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων ασύλο. Οι αναρτήσεις γίνονταν από την προσωπική της τηλεφωνική συσκευή και σχεδόν αποκλειστικά εκτός ωραρίου εργασίας.

Μόλις πληροφορήθηκαν ότι η κυρία Banerji ήταν η διαχειρίστρια του εν λόγω λογαριασμού, οι προϊστάμενοι της γυναίκας την απέλυσαν για παραβίαση του Αυστραλιανού Κώδικα Δεοντολογίας για τους Δημόσιους Υπαλλήλους, που ορίζει ότι τα άτομα που ασχολούνται με την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εκφράζουν δημόσια πολιτικές απόψεις.

Η απολυθείσα υπάλληλος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, και πρωτόδικα κρίθηκε ότι η απόλυσή της παραβίαζε το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τις πολιτικές της θέσεις.

Στη συνέχεια όμως το κράτος έφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, που αποφάσισε υπέρ του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης