Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Σάλος με τους ισχυρισμούς Μπολσονάρου ότι ίσως ανάβουν τις φωτιές οι... ΜΚΟ!

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος διατύπωσε αυτήν την εκτίμηση χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό ίχνος απόδειξης - Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Βραζιλίας και από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Οργή έχουν προκαλέσει στη Βραζιλία - και όχι μόνο - οι ισχυρισμοί του Ζαϊχ Μπολσονάρου αναφορικά με τις χιλιάδες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του έτους στον Αμαζόνιο, με τον αριθμό τους να έχει εκτιναχθεί δραματικά, συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε εχθές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι μπορεί να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να πλήξουν την κυβέρνησή του, σε μια εμφανή προσπάθεια να αντικρούσει τη διεθνή κατακραυγή στα social media για τις πολιτικές του που επιβαρύνουν το περιβάλλον.


Τα εμπρηστικά σχόλια που διατύπωσε ο Μπολσονάρου χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη, σύμφωνα με το πρακτορείο, εξόργισαν μεγάλη μερίδα του κοινού και πυροδότησαν μια καμπάνια στα social media για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια του πλανήτη στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η καταστροφή από πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτο Γκρόσο, από ψηλά






Δορυφορική εικόνα από το NOAA δείχνει τον καπνό από τις φωτιές που μαίνονταν σε αρκετές περιοχές της Βραζιλίας εχθές


Το #PrayForAmazonas ήταν το κορυφαίο trending topic παγκοσμίως στο Twitter την Τετάρτη και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκφράσει στο Instagram και το Facebook τις ανησυχίες τους για το μέλλον του Αμαζονίου το τελευταίο 24ωρο.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν» ότι οι ΜΚΟ πήγαιναν στον Αμαζόνιο για να «βάλουν φωτιά» στο δάσος, είπε ο Μπολσονάρου σε μία live μετάδοση στο Facebook το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Reuters. Ερωτηθείς αν διαθέτει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο εκκεντρικός πολιτικός απάντησε ότι «δεν λειτουργούν έτσι αυτά τα πράγματα» και ότι δεν είχε στην κατοχή του κάποιο «γραπτό σχέδιο» των εμπρηστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνητρο των εμπρηστών μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι η κυβέρνησή του είχε προχωρήσει σε περικοπές της χρηματοδότησης των ΜΚΟ. «Το έγκλημα υπάρχει. Τους λείπουν τα χρήματα που έπαιρναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Αργότερα ο Μπολσονάρου διατύπωσε τους ίδιους ισχυρισμούς σε βιομηχανικό συνέδριο στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό βίντεο. «Κατά τη γνώμη μου, οι ΜΚΟ μπορεί να έβαλαν τις πυρκαγιές επειδή έχασαν λεφτά. Το κίνητρό τους; Να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα» είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για να ελεγχθούν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που φέτος έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με το κέντρο διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας, το INPE, από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 72.843 πυρκαγιές στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση 83% συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο.





Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μπολσονάρου

Ειδικοί για το περιβάλλον και το κλίμα χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς εις βάρος τον ΜΚΟ «προπέτασμα καπνού» από μεριάς του Μπολσονάρου, προκειμένου να κρύψει την κατάργηση των προστατευτικών μέτρων στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τους ίδιους, πίσω από την αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών βρίσκονται οι αγρότες, που καίνε τα δέντρα για να εξαπλώσουν τις καλλιέργειές τους.

«Πρόκειται για μια αρρωστημένη και αξιολύπητη δήλωση», λέει ο Μάρσιο Αστρίνι, συντονιστής της πολιτικής δημοσίων σχέσεων της Greenpeace Βραζιλίας. «Ο αυξημένος ρυθμός αποψίλωσης και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του η οποία βλάπτει το περιβάλλον», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις περιβαλλοντικές ανησυχίες άλλων χωρών για την αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης της περιοχής, έχει καταφερθεί αρκετές φορές εναντίον τους, λέγοντας τους να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής Νίλτο Τάτο δήλωσε εχθές ότι η αδιανόητη επίθεση του Μπολσονάρου στις ΜΚΟ έχει ως σκοπό να καλύψει την κατάργηση προστατευτικών μέτρων για το περιβάλλον που ίσχυαν εδώ ακι 30 χρόνια στη Βραζιλία.

Ο επιστήμονας του κλίματος Κάρλος Νόμπρε είπε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θέλουν περισσότερη γη για τα κοπάσια τους περιμένουν την περίοδο ξηρασίας για να βάλουν τις φωτιές. «Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές για την καλλιέργεια, αντίθετα αποθαρρύνουν τις τοπικές κοινότητες από το να ανάβουν φωτιές».

Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το σχόλιο της πρώην υποψήφιας για την προεδρία της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, για τις δηλώσεις Μπολσονάρου. «Ο Αμαζόνιος καίγεται και ο πρόεδρος λέει ότι μπορεί να κρύβονται οι ΜΚΟ πίσω από τις φωτιές. Η έλλειψη αφοσίωσης στην αλήθεια είναι χρόνιο πρόβλημά του. Αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά απλά επιδεινώνει την περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr