Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Πού οφείλεται το «φαινόμενο του μαμάκια»

Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Πού οφείλεται το «φαινόμενο του μαμάκια»

Σύμφωνα με ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι μαμάδες που είναι δυσαρεστημένες από τη σχέση τους με τον σύντροφο τους, περνούν περισσότερο χρόνο μιλώντας στα μωρά τους σε σχέση με τους άλλους γονείς που έχουν υγιείς σχέσεις

Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Πού οφείλεται το «φαινόμενο του μαμάκια»
Οι γυναίκες που δεν ευχαριστημένες από τον σύζυγό τους, άθελά τους κάνουν τα αγόρια τους εξαρτημένα από αυτές. Και μάλιστα από την βρεφική ηλικία.

Όπως επισημαίνουν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι μαμάδες που είναι δυσαρεστημένες από τη σχέση τους με τον σύντροφο τους, περνούν περισσότερο χρόνο μιλώντας στα μωρά τους σε σχέση με τους άλλους γονείς που έχουν υγιείς σχέσεις.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ειδικοί μελέτησαν τις σχέσεις των ζευγαριών και τον χρόνο που αφιέρωναν μιλώντας στα μωρά τους. Η έρευνα έδειξε ότι, οι μητέρες που δεν περνούσαν καλά στο γάμο τους μιλούσαν περισσότερο στους γιους τους, αλλά όχι στις κόρες τους. Ωστόσο οι πατεράδες δεν έκαναν το ίδιο.

Ο ψυχολόγος Ελιάν Φινκ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησαν τη συμπεριφορά 93 γονέων αλλά και τον βαθμό αλληλεπίδρασής τους με τα βρέφη τους μόλις επτά μηνών.

Οι συνομιλίες με τα μωρά τους μπήκαν στο μικροσκόπιο επί ένα 24ωρο.

Μετά την καταγραφή των συνομιλιών - η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα της σχέσης όσο και το επίπεδο της συζήτησης γονέα-βρέφους - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που δεν είχαν καλή σχέση με τον άντρα τους, μιλούσαν περισσότερη ώρα στα αγόρια τους.

Οι μητέρες που αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους ως «κακή και όχι «μέτρια», χρησιμοποίησαν περίπου 35% περισσότερες λέξεις όταν μιλούσαν στους γιους τους και είχαν περίπου 20% περισσότερο χρόνο ομιλίας μαζί τους.

«Είναι πιθανό ότι η μαμά προσπαθεί να αντισταθμίσει την κακή σχέση που έχει με τον σύντροφό της», δηλώνει ο καθηγητής Ελιάν Φινκ και προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μητέρα που αφιερώνει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για τη σχέση της με τον άλλο άνδρα στην οικογένειά της, τον γιο της... Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι μαμάδες το κάνουν αυτό στα αγόρια και όχι στις κόρες...».

Δεδομένου ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι μητέρες με τα παιδιά τους, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αν οι γυναίκες μιλούσαν θετικά ή εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για τη σχέση τους στους γιους τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης