Τραμπ: Ο Μπόλτον ήταν «καταστροφή» στη Βόρεια Κορέα και «εκτός γραμμής» στη Βενεζουέλα

Τραμπ: Ο Μπόλτον ήταν «καταστροφή» στη Βόρεια Κορέα και «εκτός γραμμής» στη Βενεζουέλα

Αποκαλυπτικός ο Αμερικανός πρόεδρος για τον μέχρι πρότινος στρατιωτικό του σύμβουλο - Ο Μπόλτον ήθελε να εγκαταστήσει στη Βόρεια Κορέα ένα καθεστώς αλά Λιβύη και ζητούσε στρατιωτική επέμβαση κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Τραμπ: Ο Μπόλτον ήταν «καταστροφή» στη Βόρεια Κορέα και «εκτός γραμμής» στη Βενεζουέλα
Για τον πολύ κόσμο, η αποπομπή του πιο πολεμοχαρούς «γερακιού» που φαίνεται να πέρασε από τον Λευκό Οίκο επί εποχής Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στον μακρύ κατάλογο των «απολύσεων» στις οποίες έχει προβεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζον Μπόλτον ήταν της λογικής «πρώτα κτυπώ και μετά εξηγώ», γεγονός που είχε χαρακτηρίσει και τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ. Όμως όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο του Λευκού Οίκου είναι γνωστά σε μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους. Για αυτούς που γνώριζαν, η «απόλυση» του Μπόλτον κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν.

Αυτό ακριβώς ήρθε να επιβεβαιώσει με αναφορές του ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επαφές που είχε με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε τον Τζον Μπόλτον «καταστροφή» για τις συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και την κρίση με τη Βόρεια Κορέα, ενώ για το θέμα της Βενεζουέλας, είπε ότι «ήταν εκτός γραμμής». Με άλλα λόγια, ο Μπόλτον δεν ήταν λάτρης της διπλωματίας, ζητώντας να φτάσουν οι ΗΠΑ ακόμη και στη διεξαγωγή ενός ή και δύο παράλληλα πολέμων, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και να επιβεβαιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να επιθυμεί σε καμία περίπτωση πόλεμο. Και αυτό διότι είναι άνθρωπος της... αγοράς. Του εμπορίου. Της οικονομίας. Μπορεί να λένε ότι ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη μπίζνα, όμως σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην εποχή μας, οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα είχε στις επιχειρήσεις.

Στις συζητήσεις που είχε με τους δημοσιογράφους, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ο Μπόλτον απαιτούσε για τη Βόρεια Κορέα την επιβολή ενός «μοντέλου Λιβύης». Με άλλα λόγια, αν κρίνουμε απ' όσα έχουν συμβεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, πρότεινε την εξολόθρευση του Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ενός καθεστώτος ολικού αποκλεισμού σε επίπεδο πυρηνικών και άλλων όπλων, για την Πιονγκγιάνγκ. Αυτά συνέβησαν στη Λιβύη, δίχως να τα κατονομάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αρκέστηκε να σχολιάσει: «Θα ήταν μία καταστροφή».

Για τη Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο, ο Τραμπ ήταν πιο σαφής. «Ήταν εκτός γραμμής. Δεν ήταν μέσα στο σκεπτικό όσων κάνουμε για τη Βενεζουέλα. Εμείς θέλαμε και αυτό κάνουμε, να ακολουθήσουμε μία πολιτική κυρώσεων. Ο Μπόλτον δεν ήθελε διπλωματική πίεση. Ήθελε να επέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, εννοώντας σαφώς ότι ο στρατιωτικός του σύμβουλος, ζητούσε στρατιωτική επέμβαση.

Ο Μπόλτον κρύβεται πίσω και από τη σθεναρή πολιτική απέναντι στο Ιράν. Ο πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ είχε αντιταχθεί στην ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και σε μία πιθανή συνάντηση με τον Ρουχανί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι από τους ελάχιστους προέδρους που δεν έχει ξεκινήσει νέο πόλεμο στον κόσμο. Ο Μπόλτον ήθελε να ξεκινήσει... τρεις. Σε Βόρεια Κορέα, Ιράν και Βενεζουέλα. Η Πιονγκγιάνγκ είχε αποκαλέσει τον Μπόλτον «μανιακό με τον πόλεμο» και «ανθρώπινο ελάττωμα», γεγονός που μόνο καλά δεν είχε ηχήσει στα αυτιά του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ δείχνει να μην θέλει έναν νέο πόλεμο, αλλά να είναι λάτρης των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας τη δύναμη και την ευχέρεια επιβολής των όρων που θέτουν οι ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον ήθελε πόλεμο, οπότε ήταν εκτός γραμμής. Αυτός ήταν ο λόγος που ο εμφανιζόμενος ως πανίσχυρος σύμβουλος, απομακρύνθηκε «κακήν κακώς» από τον Λευκό Οίκο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης