Σαουδική Αραβία: Με 18 drone και επτά πυραύλους μάς χτύπησε το Ιράν

Νωρίτερα οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι από το ιρανικό έδαφος εκτοξεύθηκαν πύραυλοι τύπου Κρουζ - Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη - Οι αντάρτες Χούτι προειδοποιούν για νέα «πιο επώδυνα» χτυπήματα - Δείτε φωτογραφίες

Στη γωνία βάζουν το Ιράν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που είναι έκρυθμη η κατάσταση  στον Περσικό Κόλπο με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι. Αποδεικτικά στοιχεία που ενοχοποιούν το Ιράν, για τις επίθεσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco, παρουσιάζει και το Ριαντ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, μετά την Ουάσινγκτον που υποστήριξε ότι πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από ιρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη νεότερη εξέλιξη που απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα, εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας τη Σαουδικής Αραβίας ισχυρίστηκε ότι από το Ιράν εκτοξεύθηκαν 18 drone και επτά πύραυλοι Κρουζ που έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ παρουσιάζει το Ριάντ ως απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας.



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τούρκι αλ Μάλικι τόνισε πως ανάμεσα στα drone ήταν και τα μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing. Επισήμανε ότι για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι «Ya Ali», τους οποίους χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», δήλωσε ο αλ Μάλικι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Παρόλο που η Τεχεράνη αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με τις επιθέσεις, δίνει ανοιχτά δίκιο στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, με δήλωση - «βόμβα» στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μίλησε για λογική κίνηση άμυνας από πλευράς των Χούτι. Οι αντάρτες, με τη σειρά τους, εξαπέλυσαν νέες απειλές κατά του Ριάντ, προειδοποιώντας για ακόμη πιο επώδυνες επιθέσεις με τη φράση: «Το πετρέλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το αίμα του λαού μας της Υεμένης».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά τις επιθέσεις στην Aramco.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε, ακόμη, τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αύξηση, εφοδιάζοντας την αγορά.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύθηκαν μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους στηρίζει το Ιράν. Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1988 κατέγραψε η τιμή του μπρεντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr