«Πηγή της ειρήνης»: Σε εφαρμογή το σχέδιο Ερντογάν για τον εποικισμό ολόκληρης της βόρειας Συρίας

«Πηγή της ειρήνης»: Σε εφαρμογή το σχέδιο Ερντογάν για τον εποικισμό ολόκληρης της βόρειας Συρίας

Στην ήδη κατειλημμένη βορειοδυτική Συρία, η Άγκυρα όχι μόνο εδραιώνεται στρατιωτικά, αλλά και εγκαθιστά τουρκικές κρατικές δομές - Στην πραγματικότητα, οικοδομεί τις προϋποθέσεις για μία de facto προσάρτηση - Τα ίδια προτίθεται να πράξει και στη βορειοανατολική Συρία, εάν η επικείμενη τουρκική εισβολή καταφέρει τελικά να κάμψει την αντίσταση των Κούρδων

«Πηγή της ειρήνης»: Σε εφαρμογή το σχέδιο Ερντογάν για τον εποικισμό ολόκληρης της βόρειας Συρίας
Για μία ακόμα φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε πως όσα προαναγγέλλει, τελικά τα κάνει. Για μία ακόμα φορά, διαψεύδονται όσοι επιμένουν να βλέπουν στις εκάστοτε απειλητικές δηλώσεις του... μπλόφες. Παρά το γεγονός ότι στην Ουάσινγκτον έχει προκληθεί εκτεταμένη και έντονη αντίδραση για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία, η Άγκυρα έκανε το βήμα.

Θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που έχουν κορμό το κουρδικό YPG, βομβαρδίζονται από το μεσημέρι της Τετάρτης και από τουρκικά μαχητικά και από το τουρκικό πυροβολικό. Στη συνέχεια, τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν από δύο σημεία, με σκοπό να δημιουργήσουν μία “τανάλια” και να υποχρεώσουν τους Κούρδους μαχητές σε υποχώρηση από μία συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί σαν πύλη για τον όγκο του τουρκικού στρατού. Η μαζική εισβολή θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βορειοανατολική Συρία, ώστε να μην έρθουν οι Τούρκοι αντιμέτωποι μαζί τους.

Σύμφωνα με την πάγια στρατιωτική τακτική, όταν επίκειται εισβολή, προηγείται βομβαρδισμός, με σκοπό να εξουδετερωθεί κατά το δυνατόν η στρατιωτική ικανότητα του αμυνόμενου να προβάλει αντίσταση. Είναι ζήτημα, λοιπόν, ωρών να ξεκινήσει η εισβολή, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και την οποία με μπόλικη ειρωνεία οι Τούρκοι ονόμασαν “Πηγή της Ειρήνης”! Αυτό που ωστόσο δεν έχει ακόμα φανεί είναι το μέγεθος της στρατιωτικής επιχείρησης και η έκταση, στην οποία θα εκδηλωθεί.

Είναι δεδηλωμένος στόχος της Άγκυρας να εκκαθαρίσει μία ζώνη πλάτους 35 χλμ εντός του συριακού εδάφους σε όλο το μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων από τον Ευφράτη μέχρι το Ιράκ, που είναι περίπου 600 χλμ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία ήδη κατέχει μία μεγάλη περιοχή στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη.

Το ανατολικό τμήμα αυτής της περιοχής, που εκτείνεται από τη συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς μέχρι την πόλη Αλ Μπαμπ νοτιότερα, είχε καταληφθεί από τον τουρκικό με σκοπό να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να ενώσουν το κουρδικό τμήμα του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία με τα άλλα δύο κουρδικά καντόνια που είναι στη βορειοανατολική Συρία. Με μία μεταγενέστερη στρατιωτική εισβολή, οι Τούρκοι κατέλαβαν και το κουρδικό καντόνι του Αφρίν. Είχαν και τότε αποκαλέσει ειρωνικά την επιχείρηση “Κλάδος ελαίας”!

Στην ήδη κατειλημμένη βορειοδυτική Συρία, η Άγκυρα όχι μόνο εδραιώνεται στρατιωτικά, αλλά και εγκαθιστά τουρκικές κρατικές δομές. Στην πραγματικότητα, οικοδομεί τις προϋποθέσεις για μία de facto προσάρτηση. Τα ίδια προτίθεται να πράξει και στη βορειοανατολική Συρία, εάν η επικείμενη τουρκική εισβολή καταφέρει τελικά να κάμψει την αντίσταση των Κούρδων.

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να εποικίσει ολόκληρη τη βόρεια Συρία με Σύρους σουνίτες, οι οποίοι είναι εχθρικοί προς το καθεστώς Άσαντ (είναι αλαουίτης), αλλά και με σουνίτες από άλλες χώρες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα ως μετανάστες σε καταυλισμούς στην Τουρκία. Σταδιακά, επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί δύο εκατομμύρια και πλέον σε ήδη υφιστάμενους οικισμούς, αλλά και σε χωριά, τα οποία θέλει να κατασκευάσει. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει με 28 δισ. ευρώ το σχέδιό του αυτό.

Είναι προφανές ότι σκοπός του τουρκικού καθεστώτος δεν είναι να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά να δημιουργήσει μία ζώνη, που θα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και ο πληθυσμός της οποίας θα είναι φιλικός προς την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό θα καταστήσει τουρκικό προτεκτοράτο τη βόρεια Συρία και ταυτόχρονα θα απομονώσει τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον. Το πρόβλημα για τον Τραμπ ήταν ήδη μεγάλο και τώρα γίνεται μεγαλύτερο. Θα υπάρξει κίνηση από το Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας; Υπενθυμίζουμε ότι ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, υποστηρικτής μέχρι τώρα του Τραμπ, έχει δηλώσει: «Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους».

Κλείσιμο
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν για τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ψήφισμα θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ώστε να εξουδετερώσει πιθανό προεδρικό βέτο. «Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Τραμπ ότι προδίδει τους Κούρδους.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει βαρύνουσα σημασία, επειδή αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο και μάλιστα διακομματικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα θεωρηθεί προδοσία των Κούρδων και η Ουάσινγκτον θα μετατραπεί σε έναν «αναξιόπιστο σύμμαχο».

Οι Αμερικανοί δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία να εισβάλει και το είπαν. «Το υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι «η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν. Αυτή η στάση, όμως, δεν είναι αποτρεπτική. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για αμερικανική υποστήριξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν τις ΗΠΑ απέναντί τους. Και όλα δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε γι’ αυτό τον Τούρκο ομόλογό του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ημερών. Μένει να φανεί εάν ο Τραμπ έθεσε ή όχι όρια στον Ερντογάν όσον αφορά την έκταση της επιχείρησης.

Το ερώτημα ανακύπτει, επειδή σε τουίτ ο Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία ότι, εάν αυτός κρίνει ότι υπερέβη τα όρια, θα καταστρέψει την οικονομία της. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, πως ο Ερντογάν είχε εκτεθεί πολύ, προαναγγέλοντας ρητά την τουρκική εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη. Θα ήταν, λοιπόν, υπαναχώρηση και πολιτική ήττα, εάν δεν την πραγματοποιούσε. Και όπως δείχνει η πείρα, ο ίδιος δεν κάνει πίσω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης