Σκόπια: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου του 2020

Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών - Στις 3 Ιανουαρίου ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα ως τις εκλογές

«Καταλήξαμε στην απόφαση πως η 12 η Απριλίου του 2020 είναι η ημερμομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα καταλήξαμε σε συναίνεση» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ζάεφ ανέφερε, επίσης, πως προτάθηκαν σαν ημερομηνίες οι 22 και 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως θα γίνουν πρόσθετες διαβουλεύσεις για την τεχνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).



«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι σημείωσε πως «η 12η Απριλίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για εμάς και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια δημοκρατική διαδικασία. Συζητήσαμε και παραθέσαμε όλες τις διαφωνίες μας. Αποφασίσαμε από κοινού για τηξν ημερομηνία των εκλογών».  

Ο επικεφαλής του κόμματος των αλβανόφωνων BESA Μπιλάλ Κασάμι, είπε: «Εμείς, σαν BESA έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη διενέργεια εκλογών, καθώς πιστεύουμε πως είναι και η επιθυμία των πολιτών της χώρας, ιδιαίτερα των Αλβανών. Σε αυτό το σημείο, θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός πως κάποιοι υπουργοί μπήκαν παράνομα στην κυβέρνηση. Εκτιμώ πως μετά τις εκλογές, θα υπάρξει συναίνεση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε πως «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Τι έγινε νωρίτερα στη σύσκεψη

Η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ξεκίνησε στις 6 ώρα Ελλάδος υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι και ολοκληρώθηκε μετά από 4, περίπου, ώρες. 

Η τοπική ιστοσελίδα Alsat-m.tv ανέφερε πως έπειτα από μιάμιση ώρα, περίπου, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών.



Ο Πενταρόφσκι, στη διάρκεια της διακοπής, τόνισε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους πολιτικούς ηγέτες πως η χώρα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από την πρόσφατη θέση που υιοθέτησε η ΕΕ. Στο θέμα των πιθανών βουλευτικών εκλογών, ο Πενταρόφσκι είπε πως... «δεν αποτελεί αρμοδιότητά μου, να πως αν πρέπει να έχουμε βουλευτικές εκλογές και πότε αυτές πρέπει να γίνουν. Η αποψή μου, ωστόσο, είναι πως αυτές πρέπει να συνταχθούν με τις δημοκρατικές αρχές που μας χαρακτηρίζουν σαν χώρα εδώ και χρόνια».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, ζητούσαν εδώ και μερικούς μήνες εκλογές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ζάεφ για σκάνδαλα διαφθοράς και αδυναμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας, να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σαν «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η στάση του Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, για να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε τους μηχανισμούς διεύρυνσης της ΕΕ «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς» και υποστήριξε πως μέχρι να αναθεωρηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί θα είναι αρνητικός στην ένταξη νέων κρατών στην Ένωση.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr