Brexit: «Τρέχει» ο Τζόνσον για την 31η Οκτωβρίου - Δύο οι σημερινές κρίσιμες ψηφοφορίες

Θα ζητήσει τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης που κατέθεσε τη Δευτέρα αλλά και το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του σε 72 ώρες

Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Συμφωνία ή άτακτο Brexit; Έξοδος την προκαθορισμένη ημερομηνία ή νέα παράταση στο δράμα; Brexit με απόφαση της Βουλή των Κοινοτήτων ή νέες εκλογές και ενδεχομένως δημοψήφισμα; Έχουν περάσει περίπου τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και μόλις εννέα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Από την πρώτη ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μια φράση ακουγόταν και από τις δύο πλευρές. «Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να υπάρξει συμφωνία». Η ΕΕ έκανε ένα βήμα πίσω δίνοντας στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να δώσει ένα τέλος αυτήν την φαρσοκωμωδία του Brexit. Ωστόσο ο διορισμένος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε παταγωδώς.

Ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να περάσει από ένα κοινοβούλιο που δεν ελέγχει μια συμφωνία την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «ανούσια», η οποία επιβάλει τελωνειακούς έλεγχους ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και το νησί της Μεγάλης Βρετανίας, τους οποίους ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητους». Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές αρνήθηκαν να παίξουν τους κομπάρσους σε αυτήν τη βρετανική κωμωδία.

Ο κ. Τζόνσον υποχρεώθηκε να προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο. Μετά την νιοστή ήττα του στο κοινοβούλιο έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Ντόναλντ Τούσκ τρεις (!) επιστολές. Η πρώτη έχει ως αποστολέα την Ντάουνινγκ Στριτ και ήταν ανυπόγραφη. Με αυτήν, το Λονδίνο ζητούσε παράταση στην ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ, ακολουθώντας τους Νόμους του κράτους. Η δεύτερη ήταν από τον Σερ Τιμ Μπάροου. Τον μόνιμο αντιπρόσωπο του ΗΒ στην ΕΕ. Η εν λόγω επιστολή ήταν ένα φωτοαντίγραφο του Νόμου που υποχρέωνε τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση στο Brexit. Η τρίτη επιστολή εστάλη από τον Μπόρις Τζόνσον, με την υπογραφή του αυτή τη φορά, με την οποία ζητούσε από την ΕΕ να μην του δώσει παράταση (!).

Άλλες δύο κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα

Επιχειρώντας να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για Brexit με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου η κυβέρνηση παρουσίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του, μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει προς έγκριση από τη Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο -στις 110 σελίδες του- προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τον σωστό έλεγχο του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί μία τόσο σημαντική νομοθεσία. Και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει βιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σήμερα ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους βουλευτές αφενός να υπερψηφίσουν τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου των 110 σελίδων και αφετέρου να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του, μέχρι την Πέμπτη.

Αν η πρώτη ψηφοφορία έχει αρνητικό αποτέλεσμα -με την κυβέρνηση Τζόνσον να πιστεύει ότι «έχει τα κουκιά»-, τότε η συμφωνία με την ΕΕ είναι πρακτικά «νεκρή» ενώ, αν η δεύτερη ψηφοφορία έχει αρνητικό αποτέλεσμα, τότε θα καταστεί πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ομαλό Brexit σε εννέα ημέρες, μέχρι δηλαδή την 31η Οκτωβρίου.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν επιθυμεί νέα παράταση και το έχει δηλώσει δημοσίως. Ωστόσο ο Νόμος του Κράτους τον υποχρεώνει να την ζητήσει εάν δεν μπορέσει να περάσει τη Συμφωνία που έφερε στις αποσκευές του από τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν διανοηθεί να αγνοήσει τον νόμο του κράτους, τότε το Δικαστήριο μπορεί να κινήσει διαδικασίες κατά του πρωθυπουργού της χώρας ή ακόμα το Δικαστήριο της Σκωτίας να χρησιμοποιήσει τη διάταξη Nobile Officium και να παρακάμψει τον πρωθυπουργό της χώρας αποστέλλοντας το ίδιο το Δικαστήριο αίτημα παράτασης του Brexit στις Βρυξέλλες.

Καθώς η «κάτω βουλή» του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας δεν μπορεί να ψηφίσει εκ νέου για μια διάταξη που έχει ήδη απορριφθεί, η μοναδική εναλλακτική του Λονδίνου απέναντι σε μια νέα παράταση της φαρσοκωμωδίας είναι το άτακτο Brexit και ... γαία πυρί μιχθήτω. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει ήδη λάβει τρεις επιστολές και παρόλο που το αίτημα για επιπλέον παράταση ήταν ανυπόγραφο, για τις Βρυξέλλες έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα με το να ήταν υπογεγραμμένο. Παρόλο που κάποια κράτη - μέλη των 27 της ΕΕ, όπως η Γαλλία, θεωρούν ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μια ακόμα παράταση στην ημερομηνίας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, θεωρείται πολύ πιθανό ο Μπόρις Τζόνσον να ικετεύσει τις Βρυξέλλες ώστε να έχει τον χρόνο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με παντιέρα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κομισιόν.

Για την ΕΕ άλλωστε δεν έχει καμία σημασία το πολιτικό δράμα του κ. Τζόνσον. Με υπογραφή ή χωρίς υπογραφή, η επιστολή που εστάλη από το Λονδίνο θεωρείται έγκυρη από τις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ η Διάσκεψη των Προέδρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μετέχουν ο πρόεδρος του ΕΚ και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων) αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση από την Ολομέλεια του Σώματος για το Brexit αυτήν την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι εκτός από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λόγο για τη συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr