Δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ
Ο ιδρυτής του WikiLeaks θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου...
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Ο 39χρονος Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε, ενώπιον δικαστηρίου του Ουέστμινστερ, ότι θα παλέψει για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία. Νωρίτερα, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί, στο πλαίσιο ερευνών της σουηδικής Δικαιοσύνης.
Ο Ασάνζ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία, στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για "παράνομο εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό" κατά δύο γυναικών, για πράξεις του τον Αύγουστο 2010 στη Σουηδία. Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του "είναι αβάσιμες" και ότι το γεγονός ότι "βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό".
Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία.
Το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, η Σουηδή εισαγγελέας, Μαριάν Νάι , που ερευνά την υπόθεση, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ.
"Δεν εξέδωσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για να εκδοθεί στις ΗΠΑ", δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάν Νάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γκέτεμποργκ στη νοτιοδυτική Σουηδία.
"Η έρευνα δεν έχει καμία σχέση με την Wikileaks. Αυτό αφορά τον ίδιο προσωπικά" πρόσθεσε η εισαγγελέας.
Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.
Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών. Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr