Ένα φθινοπωρινό γεύμα διαφορετικό από τα άλλα, μιας και η συνάντηση των εθελοντών της bwin με τους διαμένοντες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Φωτεινή» έδιωξε κάθε… μελαγχολικό συναίσθημα.
Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 300 τραυματίες
Αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 10 νεκρούς - Τεράστιες ζημιές και εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σε Δυρράχιο και Τίρανα - Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ενός μικρού αγοριού από τα ερείπια (Προσοχή, πολύ σκληρό βίντεο)
Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 10 θανάτους.
Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. «Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο. Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Επίσης το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε προ ολίγου ότι υπάρχει και όγδοος νεκρός. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από ξενοδοχείο που κατέρρευσε στο δυτικό Δυρράχιο.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλιού, 300 τραυματίες έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία του Δυρραχίου, των Τιράνων και άλλων περιοχών, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγαλύτερους αριθμούς τραυματιών και νεκρών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων και η αγωνία για την τύχη τους μεγαλώνει με κάθε ώρα που περνά.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
«Είναι σημαντικό» -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».
Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».
Powerful earthquake in 🇦🇱, Ministry of Health says 150 people have been injured. Situation is bad in Thumana. pic.twitter.com/Ki28dG2Pus
— Euronews Albania (@EuronewsAlbania) November 26, 2019
Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.
Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.
Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
#earthquake in #Durres
— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) November 26, 2019
First reported damages! #Albania pic.twitter.com/6jS3Nb0Xiv
Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ενός αγοριού από τα ερείπια
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τριώροφο κτήριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια.
Οι εικόνες από τη διάσωση ενός μικρού αγοριού στο χωριό Thumane που μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ προκαλούν σοκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγοράκι ήταν μαζί με τη γιαγιά του, που ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια.
Σε βίντεο που ανέβασε χρήστης στο Twitter, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, ένα αγοράκι εμφανίζεται να κλαίει γοερά ενώ μέλη του σωστικού συνεργείου και πολίτες βοηθούν στον απεγκλωβισμό του. Δίπλα διακρίνεται ένα ηλικιωμένο άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.
Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες στο παρακάτω βίντεο!
A heartbreaking video of a little boy that was pulled from the rubbles in Thumane. #Albania https://t.co/3WT012XicD
— Fatjona Mejdini (@FatjonaMejdini) November 26, 2019
In #Durres #Albania 2 boys saved from rubbles following #earthquake pic.twitter.com/TYm4nhMCmT
— EMSC (@LastQuake) November 26, 2019
BREAKING: people are being pulled out of the rubbles in the village of Thumane. pic.twitter.com/VZyxeyI7CG
— Vincent Triest (@VincentTriest) November 26, 2019
«Ο σεισμός δεν σταματούσε»
Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου.
«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.
«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.
Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.
Ενας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανηψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.U Draču srušena zgrada #Durres #Albania #Earthquake pic.twitter.com/zmBYMYTdAs
— Siza Iz Crne Gore 🇲🇪 (@nesveti_sisoje) November 26, 2019
«Μίλησα με την κόρη μου και την ανηψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.
Έντι Ράμα: Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή από την ώρα του ισχυρού σεισμού ο οποίος δυστυχώς «στοίχισε ανθρώπινες ζωές» στην Αλβανία, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Απευθύνοντας έκκληση στον λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται ανθρώπινη προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Δυρράχιο και στο χωριό Thumane, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί πιο βαριά.
Goditja e fuqishme e tërmetit ka krijuar pasoja të rënda dhe fatkeqësisht kemi jetë të humbura😢Të gjitha strukturat e shtetit janë në këmbë qysh në momentet e para pas goditjes. Punohet intensivisht për të shpëtuar çdo jetë të mundshme në disa pika fatale në Durrës e Thumanë🙏
— Edi Rama (@ediramaal) November 26, 2019
Eshtë një moment dramatik ku sidoqoftë duhet të ruajmë me çdo kusht qetësinë,të qëndrojmë pranë njëri-tjetrit e ta përballojmë këtë goditje SE BASHKU🤝Ne do të bëjmë gjithçka kemi në dorë dhe me miqtë e mëdhenj në krah do ta kalojmë edhe këtë situatë🙏#Kurajo #Durim #Solidaritet
— Edi Rama (@ediramaal) November 26, 2019
Βοήθεια από βαλκανικές χώρες στη σεισμόπληκτη Αλβανία
Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, εκφράζουν πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Ευρώπης στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Αλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι (τον Πρόεδρο του Κοσόβου), ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων» αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ράμα.
Ο κ. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «όλοι οι φίλοι της Αλβανίας» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.
«Είναι μια δραματική στιγμή όπου πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία, να παραμείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτό το χτύπημα» επισημαίνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι στη δική μας δύναμη και με τους φίλους που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση».
«Ταρακουνήθηκαν» τα Βαλκάνια
Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.
Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτήρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.
Buildings have collapsed in Durres, Albania. pic.twitter.com/7kNGTwYfIT
— Vincent Triest (@VincentTriest) November 26, 2019
Lamentable| Me Llegan Las Primeras Imagenes, Del Fuerte #Terremoto Ocurrido En #Albania M6.6Mw
— Meteoinformation 2.0 (@EarthquakeChil1) November 26, 2019
Se puede dimensionar la magnitud del evento, a con las grietas peligrosamente que se destacan en muchos hogares la ultima hora. pic.twitter.com/CGH9OtbA7f
Λέκκας: Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό δεν επηρεάζει την ΕλλάδαAfter #earthquakes in #Durres #Albania pic.twitter.com/glWHQjOvC0
— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) November 26, 2019
Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις έκτεταμενες καταστροφές απο τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσής του.
Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ
Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.
Στο Δυρράχιο, που αριθμεί σχεδόν 150.000 κατοίκους και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, υπήρξαν αναφορές για πανικό των κατοίκων, ενώ ένας ικανός αριθμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr