«Σκόραρε»... εις διπλούν ο Καβαλιέρε!

Φαίνεται ότι τα καταφέρνει με οτιδήποτε θηλυκό... - Η οριακή διαφορά ωστόσο του «ψαλιδίζει» την κυβερνητική ισχύ

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής, με 314 "ναι" και "311" όχι, κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μια νίκη του "Καβαλιέρε", που οφείλεται και στη θετική ψήφο, υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο μελών του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" του Τζανφράνκο Φίνι και δύο βουλευτών του κόμματος "Ιταλία των Αξιών" του Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι πολύ δύσκολο ο Ιταλός πρωθυπουργός να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, από τη στιγμή που η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών. Σήμερα, οι τρεις βουλευτές των γλωσσικών μειονοτήτων δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Μετά την ετυμηγορία της Βουλής, αναμένονται οι εξελίξεις στον όλο πολιτικό χώρο. Είναι πιθανόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών.

Αν δεν τα καταφέρει, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές, είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών -αίτημα που έχει ήδη προβάλει η Λέγκα του Βορρά και που, μέχρι τώρα, αντιμετωπίστηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον "Καβαλιέρε".

Η τελική απόφαση ανήκει , φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, "αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι".

Σε ό,τι αφορά τον Τζανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του, "Μέλλον και Ελευθερία". Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον "μίστερ τιβί", ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα, ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι.

Μένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου "τρίτου πόλου" ( Μέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι) που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου. Ο "τρίτος πόλος" χαρακτηρίσθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό "άμετρα φιλόδοξος, με ηγετικά στελέχη που ανήκουν στην παλιά σχολής της κομματοκρατίας".

Εξάλλου, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους "εχθρούς" του "Καβαλιέρε" και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

Πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε πάρει και την πολυπόθητο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, με  162 "ναι", 135 "όχι" και 11 αποχές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr