Le Figaro: Χωρίς συμμάχους η Τουρκία στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Le Figaro: Χωρίς συμμάχους η Τουρκία στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Μετά τη Die Welt, και η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στις κρυφές επιδιώξεις του Ερντογάν στη Μεσόγειο - «Η Ελλάδα ζήτησε την υποστηριξη της Ε.Ε., η οποία τη δικαίωσε» γράφει η Figaro

Le Figaro: Χωρίς συμμάχους η Τουρκία στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
«Η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφερόμενη στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και στην αντίδραση με κοινή δήλωση Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας.

«Η Ελλάδα ζήτησε την υποστηριξη της Ε.Ε., η οποία τη δικαίωσε» γράφει η Figaro και προσθέτει: «Υπό την κυβέρνηση του νεο-οθωμανού σουλτάνου Erdogan από το 2003, η Τουρκία όχι μόνο θέλει να διατηρήσει για πάντα τα εδάφη, στα οποία οι στρατιώτες της εισέβαλαν στα βόρεια της Κύπρου το 1974, που μετέτρεψαν σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος στον κόσμο. Επιθυμεί επίσης να επιστρέψει στις θάλασσες και να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μονοπωλήσει τους υδρογονάνθρακες στις ακτές της Κύπρου και να αποτρέψει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινούσε από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ελλάδα», τονίζει η Figaro.

H γαλλική εφημερίδα τονίζει, ακόμη, ότι «από το 2011, ο Erdogan ξεκίνησε μια κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιδίωξε να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στη Βοσνία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία, αλλά αυτό δεν λειτούργησε καλά. Το Κάιρο, η Δαμασκός και η Βεγγάζη κατέληξαν να διακόψουν όλες τις σχέσεις μαζί του. Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος με χαρακτήρα, που τίποτα δεν τον πτοεί. Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του παραμένουν άθικτες».

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στις άδειες για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες όπως η ENI και η Total, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας με επίδειξη ισχύος, με πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη drones.

«Η ΕΝΙ σταμάτησε και η Total διέκοψε ένα μέρος των σχεδίων της, ενώ η Τουρκία επωφελήθηκε για να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες, αρνούμενη (με την σύμμαχο της τη Λιβύη) στους Έλληνες ένα μέρος της ΑΟΖ τους. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει συμμάχους. Αν και ο Erdogan επανεκίνησε τον διάλογο με τη Ρωσία, αυτή παραμένει πολύ απρόθυμη σχετικά με τις τουρκικές φιλοδοξίες στη θάλασσα. Λόγω Ορθοδοξίας, οι Ρώσοι διατηρούν μια βαθιά φιλία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί, που ήδη έχουν διαφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο.Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε την Αθήνα για να υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η Τουρκία στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου ήταν «παράνομες και απαράδεκτες»», αναφέρει μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης