Κολομβία: Ο ΟΗΕ ζητά «πιο επαρκή» μέτρα για την προστασία των μελών του FARC

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2019 διαπράχθηκαν 77 δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC

Η κυβέρνηση της Κολομβίας οφείλει να λάβει πιο επαρκή μέτρα για να προστατεύει τη ζωή των άλλοτε μαχητών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), τόνισε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Κολομβία Κάρλος Ρουίς χθες Δευτέρα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πλήρης ειρήνη δεν θα υπάρξει» στην Κολομβία «αν οι θαρραλέες φωνές των κοινωνικών ακτιβιστών συνεχίζουν να φιμώνονται διά της βία κι αν οι πρώην αντάρτες που εγκατέλειψαν τα όπλα και δεσμεύθηκαν να επανενταχθούν στην κοινωνία συνεχίζουν να δολοφονούνται», προειδοποίησε ο Ρουίς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2019 διαπράχθηκαν 77 δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC, έναντι 65 το 2018 και 31 το 2017.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαίωσε ότι προστατεύει τους πρώην μαχητές, επισημαίνοντας ως απόδειξη τη ματαίωση το Σαββατοκύριακο μιας απόπειρας εναντίον του ηγέτη του κόμματος FARC, του Ροδρίγο Λονδόνιο, που διατάχθηκε κατά την Μπογοτά από δύο πρώην αξιωματικούς των ανταρτών που δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και πέρυσι ανακοίνωσαν πως ξαναρχίζουν ένοπλο αγώνα.

Το γεγονός πως οι αρχές κατάφεραν να ματαιώσουν τη δολοφονία του Λονδόνιο δείχνει «τη σοβαρή δέσμευση του προέδρου» Ιβάν Ντούκε να προστατεύσει τους πρώην γκεριγέρος των FARC, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Κλαούντια Μπλουμ.

Η κολομβιανή ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε εξάλλου το αίτημα του προέδρου Ντούκε να παραταθεί ως το 2022 η εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα των Άνδεων. Η αποστολή είναι επιφορτισμένη να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016 ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και την ηγεσία των FARC.

Από τη δική της πλευρά η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον «υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κολομβίας για να αυξηθεί η προστασία» των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ηγετών κοινοτήτων, των συνδικαλιστών και των πρώην ανταρτών, «η ασφάλεια των οποίων είναι θεμελιώδης» για να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

Κατά τις κολομβιανές αρχές, το 80% των επιθέσεων εναντίον πρώην ανταρτών και ακτιβιστών διαπράττουν ένοπλες οργανώσεις εκτός νόμου και συμμορίες που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε παραμονή Πρωτοχρονιάς, η αποστολή του ΟΗΕ κατέγραψε την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηγετών κοινοτήτων και κοινωνικών οργανώσεων. Αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 303 εξ αυτών, οι 86 μόνο το 2019, περιλαμβανομένων 12 γυναικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr