Διεθνή Μέσα: Ρωσικής κατασκευής οι πύραυλοι που έπληξαν τη βάση Taji στο Ιράκ

Διεθνή δημοσιεύματα επικαλούνται έγκυρες πηγές, εμπλέκοντας τη Ρωσία στις δύο τελευταίες επιθέσεις με πυραύλους σε βάσεις που διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες και σύμμαχοι - Αμερικανικό σενάριο παύσης της χρηματοδότησης στον ιρακινό στρατό

Αρχίζει και ανοίγει επικίνδυνα η «βεντάλια» των εμπλεκομένων στο «πόκερ» αντιπαράθεσης που διατηρείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από αξιωματούχους και βαθμοφόρους των στρατιωτικών αποστολών στο Ιράκ, εμπλέκουν τη Ρωσία στα τελευταία κτυπήματα με πυραύλους, σε στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, στις οποίες διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες και συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, οι τουλάχιστον πέντε πύραυλοι που έπληξαν τη βάση Taji, βόρεια της Βαγδάτης, στο Ιράκ, το βράδυ της Τρίτης, ήταν ρωσικής κατασκευής. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αν και εφόσον επιβεβαιωθεί; Ότι η Ρωσία είναι εκείνη που τροφοδοτεί, με κάποιον τρόπο, είτε τις ιρανικές δυνάμεις, που πραγματοποίησαν την επίθεση με δεκάδες πυραύλους στη βάση al Asad, είτε τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίες μάχονται για να διώξουν τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα από την περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών στο Ιράκ, Muqtada al-Sadr, είχε καλέσει τους πιστούς Ιρακινούς και όχι μόνο, να διαδηλώσουν κατά εκατομμύρια, ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. «Οι ουρανοί, η γη και η κυριαρχία του Ιράκ, παραβιάζονται κάθε μέρα από τις δυνάμεις κατοχής», δήλωσε σε ομιλία του ο Muqtada.

Η επίθεση στη βάση Taji χαρακτηρίστηκε «μικρής έκτασης» από τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο, τα βρετανικά ΜΜΕ τη συνδέουν, αναφερόμενα και πάλι στη ρωσική προέλευση των πυραύλων, με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, όταν οκτώ πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Balad, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει τη διακοπή της χρηματοδότησης στον στρατό του Ιράκ

Η Ουάσιγκτον δέχεται πιέσεις, μετά και την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος του Ιράκ. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικά ελικόπτερα, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων και ενεργειών, φέροντας το Ιράν και τις ΗΠΑ ένα βήμα πριν τον πόλεμο, με πεδίο μάχης, σε αυτή τη φάση, την επικράτεια του Ιράκ.

Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία δεν επιθυμεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, καθώς αποτελούν τις κοντινότερες δυνάμεις απέναντι στο Ιράν. Ωστόσο, ένα μέσο πίεσης που εξετάζει ο Λευκός Οίκος και προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να δώσει ένα τέλος στις ιρακινές πιέσεις, είναι η διακοπή της χρηματοδότησης του ιρακινού στρατού, για τον οποίο προβλέπεται ετήσιο κονδύλιο 250 εκατ. δολαρίων.

ΗΠΑ: Η επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί ήταν νόμιμη

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ υπεραμύνονται καθημερινά της απόφασης του κυβερνητικού επιτελείου για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Την ίδια στιγμή, η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί συνεχίζεται. «Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σαφώς είχε την εξουσία να σκοτώσει τον Κασέμ Σουλεϊμανί», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ.

Όπως τόνισε, ο Λευκός Οίκος ο πλανητάρχης είχε διαβουλεύσεις με το υπουργείο του πριν από την επιδρομή εναντίον του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή. Ο Μπαρ τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Σουλεϊμανί ήταν ένας «νόμιμος στρατιωτικός στόχος» και πως η επιδρομή ήταν μια «νόμιμη ενέργεια αυτοάμυνας». Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο στρατηγός αποτελούσε επικείμενη απειλή για τις ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτό δεν είναι σημαντικό δεδομένου του παρελθόντος του.

Στα ύψη η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν: Νέες κυρώσεις επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει νέες κυρώσεις.Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε οκτώ υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι «επωφελήθηκαν από την αποσταθεροποίηση της περιοχής και ενεπλάκησαν στις βαλλιστικές επιθέσεις της Τρίτης», σύμφωνα με τον Στίβεν Μνουσίν, Γραμματέα του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τόνισε ότι ο δολοφονηθείς Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις σε βάρος αμερικανικών θέσεων στη Μέση Ανατολή.

«Είχαμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Από το 2015 έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε πάνω από 1.000 Ιρανούς, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς από τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να ασκεί πίεση στο Ιράν ώστε να αλλάξει η συμφωνία για τα πυρηνικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr