Ουκρανία: Ζήτησε την αρωγή του FBI στις έρευνες για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία Burisma

Ο γιός του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ήταν μέλος του ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας - Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ερευνούν τις καταγγελίες ότι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο ήταν υπό παρακολούθηση πριν να την απολύσει ο Τραμπ

Η Ουκρανία ζήτησε τη βοήθεια του FBI στις έρευνες που διεξάγει για την κυβερνοεπίθεση που φέρονται να εξαπέλυσαν Ρώσοι χάκερ εναντίον του ομίλου Burisma Holding, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την πιθανή παράνομη παρακολούθηση της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ, Μαρί Γιοβάνοβιτς, αφού το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα κάποια κρυπτογραφημένα μηνύματα, στο πλαίσιο της έρευνάς του για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ ενδέχεται να αναφερθεί στο θέμα της κυβερνοεπίθεσης στην Burisma την επόμενη φορά που θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Burisma έγινε γνωστή διεθνώς όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε πέρσι το καλοκαίρι από τον Ουκρανό πρόεδρο να ερευνήσει τον Χάντερ Μπάιντεν, που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αυτής. Ο Χάντερ Μπάιντεν είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για αυτές τις ενέργειες του Τραμπ, η Βουλή των Αντιπροσώπων τον παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδισης του Κογκρέσου.

Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Area 1 Security, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αποκάλυψε τη Δευτέρα την επίθεση σε βάρος της Burisma, υποστηρίζοντας ότι προήλθε από την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, την GRU. Η ίδια ομάδα χάκερ, που αποκαλείται “Fancy Bear” ή “APT28” από τους ειδικούς, ευθύνεται για τη δικτυοπαραβίαση στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της Area 1 Security.

«Σημειώνεται ότι η επίθεση πιθανότατα διαπράχθηκε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Αρτέμ Μινιάιλο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Μινιάιλο είπε ότι το Κίεβο ζήτησε βοήθεια από το FBI και την Area 1 Security, σχετικά με τις πληροφορίες ότι χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των στελεχών της Burisma αλλά και άλλων εταιρειών. Σε αυτές τις «άλλες εταιρείες» περιλαμβάνεται και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεν είναι σαφές τι προσπαθούσαν να υποκλέψουν οι χάκερ από την Burisma. Μια πηγή προσκείμενη στην εταιρεία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έγιναν πολλές απόπειρες δικτυοπαραβίασης τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ουκρανίας ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από την Burisma για βοήθεια.

Παρακολουθούσαν τις κινήσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν εξάλλου ότι ερευνούν τις καταγγελίες ότι η Μαρί Γιοβάνοβιτς, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, ήταν υπό παρακολούθηση πριν να την απολύσει ο Τραμπ, τον Μάιο του 2019.

Οι ισχυρισμοί αυτοί περιλαμβάνονται στα μηνύματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, καθώς η Γερουσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δίκη του Τραμπ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, είπε σήμερα στο CNN ότι έχει στείλει επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας άμεσα ενημέρωση για το θέμα και ότι θέλει να διεξαχθεί έρευνα για το τι συνέβη στην Οκρανία.

Στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται και κρυπτογραφημένα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία Λεβ Πάρνας από τη Φλόριντα και του Ρόμπερτ Χάιντ, ενός Ρεπουμπλικάνου που ήταν υποψήφιος για το Κογκρέσο στο Κονέκτικατ. Στα μηνύματα αυτά μιλούν υποτιμητικά για την Γιοβάνοβιτς και φαίνεται να αναφέρονται στις κινήσεις της στο Κίεβο.

Ο Χάιντ αρνήθηκε ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο, λέγοντας ότι δεν έχει πάει ποτέ στο Κίεβο.

Ο Ντένις Λένετς, του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, σημείωσε ότι η χώρα του δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, όμως πρόσθεσε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες παράνομές δραστηριότητες στο έδαφός της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr