Διάσκεψη για τη Λιβύη «ώρα μηδέν»: Οργιώδεις διεργασίες των πρωταγωνιστών
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν - Η Μέρκελ είδε Χαφτάρ και αλ Σάρατζ - Ο Πομπέο συνομίλησε με Τσαβούσογλου και αλ Σίσι - «Παζάρι» για το πετρέλαιο, την εύρεση πολιτικής λύσης, την εκεχειρία και τον μηχανισμό παρακολούθησής της
Οργιώδεις ήταν εντωμεταξύ οι διεργασίες που προηγήθηκαν με τους μετέχοντες στη διάσκεψη να πραγματοποιούν αρκετές διμερείς επαφές ακόμα και λίγο πριν την επίσημη έναρξή της όπως συνέβη με το ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, μάλιστα, το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας είχε και άλλες επαφές με τον Ερντογάν να συναντά τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντά τους υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιταλίας, Μάικ Πομπέο και Λουίτζι ντι Μάιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα πρέπει να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την ειρήνη στη χώρα αυτή ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην επιθετική συμπεριφορά του Λίβυου στρατάρχη.
Erdogan, Putin meeting ahead of Berlin conference on Libya https://t.co/QqQiyyRdgT pic.twitter.com/PwbZzJ78Ca
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) January 19, 2020
Πριν τη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη να φέρει περαιτέρω πρόοδο μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ειρηνευτικών προσπαθειών της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί» σημειώνοντας ότι Ρωσία και Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ειχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να υπάρξει επιστροφή στη πολιτική διαδικασία εύρεσης λύσης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.
Today in #Berlin, Turkish Foreign Minister Cavusoglu and I discussed the #Libyan peace process. We agreed on the need for a formal ceasefire agreement and credible monitoring mechanism. pic.twitter.com/bXxnDckLYK
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
Met with President Sisi today and addressed the pointless and tragic death of detained U.S. citizen Moustafa Kassem in Egypt. On #Libya, President Sisi and I agreed on the urgent need for a return to a @UN-facilitated political process and a ceasefire. pic.twitter.com/xhhRxQhjwM
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
It was a pleasure meeting in Berlin with EU High Representative @JosepBorrellF today to discuss our shared challenges, including ways we can work together toward greater peace and security in the Middle East and North Africa. pic.twitter.com/DEbMdflez6
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
Μία ανάσα, όμως, πριν δούμε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, μένει να αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα στην κρίση στη Λιβύη; Η ειρήνη; Το πετρέλαιο; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Να θυμίσουμε ότι φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Σύμφωνα με απόσπασμα του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος που έγινε γνωστό την Κυριακή από το Reuters τα μέλη της διάσκεψης θα καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο. Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.
Στην Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr