Χιλή - Νέα αναζωπύρωση της βίας: Δύο διαδηλωτές νεκροί

Ένας σταθμός του μετρό, ένα εμπορικό κέντρο κι ένα λεωφορείο της αστυνομίας πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας

Πυρπολήσεις, λεηλασίες, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, δύο διαδηλωτές νεκροί μέσα σε δύο ημέρες: η Χιλή γνωρίζει νέα αναζωπύρωση της βίας και της κοινωνικής έντασης, τρεις και πλέον μήνες μετά την έκρηξη και τον αναβρασμό που προκάλεσε η ανακοίνωση οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης ενώ διαδήλωνε σε ένα από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στο Σαν Ραμόν, στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Ο νεαρός παρασύρθηκε από λεωφορείο της δημόσιας επιχείρησης μεταφορών Transantiago, το οποίο είχαν κλέψει νωρίτερα κουκουλοφόροι διαδηλωτές, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υπέκυψε, ενώ αμέσως μετά το συμβάν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κουκουλοφόρου «οδηγού» του λεωφορείου και τον ξυλοκόπησαν, προσθέτει η ίδια πηγή.

Την Τρίτη ένας οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από λεωφορείο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τα όργανα της τάξης, έπειτα από την αναμέτρηση στο στάδιο της Κόλο Κόλο, στο νότιο Σαντιάγο. Χθες βράδυ οπαδοί άναψαν φωτιές κι έστησαν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του συντρόφου τους.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι σύλλογοι των φανατικών οπαδών των ομάδων έχουν συνταχθεί με τους διαδηλωτές, ενώ και στα στάδια ακούγονται συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

Ένας σταθμός του μετρό, ένα εμπορικό κέντρο κι ένα λεωφορείο της αστυνομίας πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας. Παράλληλα, λεηλατήθηκαν τρία σουπερμάρκετ και δημόσια κτίρια. Επίσης, δύο αστυνομικά τμήματα στην πρωτεύουσα δέχθηκαν επιθέσεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Βαλπαραΐσο (κέντρο) και στην Κονσεπσιόν (νότος).

Περίπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης, ενώ πολλές χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί, πολλοί εκ των οποίων πολύ σοβαρά, από την καταστολή των διαδηλώσεων.

Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαδηλώσεις

Η άνοδος της τιμής του μετρό τις ώρες αιχμής στην πρωτεύουσα ήταν ο πυροκροτητής αυτού του χωρίς προηγούμενο ξεσπάσματος της κοινωνικής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Παρά την ακύρωση του μέτρου, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις κοινωνικές ανισότητες.

Η έκθεση του ΕΙΑΔ συνάδει με αυτές που έδωσαν στη δημοσιότητα και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου: η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 30ή Νοεμβρίου, το ΕΙΑΔ ανακοίνωνε ότι υπέβαλε 476 καταγγελίες εξ ονόματος 586 θυμάτων που κατηγορούν στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης για βασανιστήριο και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Εξ αυτών, 433 στρέφονται εναντίον στελεχών της αστυνομίας, 33 εναντίον στελεχών του στρατού και 10 εναντίον της ασφάλειας.

Η αστυνομία της Χιλής από την πλευρά της παραδέχεται μεν ότι διαπράχθηκαν «σφάλματα» στις προσπάθειές της να ελέγξει τις διαδηλώσεις, ωστόσο αντιτείνει πως πολλά δικά της στελέχη έγιναν θύματα βιαιοτήτων από πλευράς διαδηλωτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr