Γερμανία: Επιτράπηκε σε 16χρονη να πάει στο σχολείο με νικάμπ - Αντιπαράθεση για την εμφάνιση μουσουλμάνων μαθητριών

Γερμανία: Επιτράπηκε σε 16χρονη να πάει στο σχολείο με νικάμπ - Αντιπαράθεση για την εμφάνιση μουσουλμάνων μαθητριών

Οι σχολικές αρχές είχαν ζητήσει από τη μητέρα της μαθήτριας να φροντίσει ώστε η κόρη της να δείχνει το πρόσωπό της μέσα στην τάξη -  Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι η μαθήτρια μπορεί να απαιτήσει «την άνευ όρων προστασία της ελευθερίας της πίστης»

Γερμανία: Επιτράπηκε σε 16χρονη να πάει στο σχολείο με νικάμπ - Αντιπαράθεση για την εμφάνιση μουσουλμάνων μαθητριών
Εν μέσω αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης για τη χρήση της νικάμπ σε σχολεία και πανεπιστήμια, 16χρονη μαθήτρια επαγγελματικού σχολείου στο Αμβούργο επιτρέπεται να παρακολουθεί τα μαθήματα με πλήρως καλυμμένο πρόσωπο με νικάμπ, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου απέρριψε σχετική προσφυγή της πόλης.

Στην αιτιολογία του αναφέρει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να υποχρεωθεί η μητέρα της ανήλικης να της το απαγορεύσει.

Οι σχολικές αρχές είχαν ζητήσει από τη μητέρα της μαθήτριας να φροντίσει ώστε η κόρη της να δείχνει το πρόσωπό της μέσα στην τάξη κατά την διάρκεια των μαθημάτων.

Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι η μαθήτρια μπορεί να απαιτήσει «την άνευ όρων προστασία της ελευθερίας της πίστης», διότι ο σχολικός νόμος δεν παρέχει επί του παρόντος τη βάση για την παρέμβαση σε αυτό το δικαίωμα.

Μετά την απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) γερουσιαστής του Αμβούργου Τις Ράμπε ανακοίνωσε ότι ο σχολικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει εάν είναι απαραίτητο.

Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση για την χρήση της νικάμπ σε σχολεία και πανεπιστήμια

Η αντιπαράθεση σχετικά με την κάλυψη των γυναικών μουσουλμάνων που ζουν σε χώρες της Δύσης αναζωπυρώνεται στην Γερμανία, με αφορμή την περίπτωση φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο του Κιέλου, η οποία επέμενε να παρακολουθεί τα μαθήματά της φορώντας νικάμπ, παρά την απαγόρευση από την σχολή της.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου απαγόρευσε σε φοιτήτρια να προσέρχεται στις παραδόσεις φορώντας νικάμπ και, όταν εκείνη αρνήθηκε να συμμορφωθεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία, το Πανεπιστήμιο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του κρατιδίου (Σλέσβιγκ-Χολστάιν), την οποία απαρτίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι. Σύμφωνα με το CDU, υπάρχει σχέδιο νόμου το οποίο επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να αποφασίζουν ανεξάρτητα εάν θα προχωρούν σε απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου των φοιτητών ή των φοιτητριών, το οποίο ωστόσο μπλόκαραν οι Πράσινοι. «Η ελευθερία να φέρει κανείς θρησκευτικά σύμβολα είναι απόδειξη μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία διέπεται από τους κανόνες του κράτους δικαίου», δήλωσε η επικεφαλής τους στο κρατίδιο Αν-Κάτριν Τραντσίσκα.

«Πρόκειται για το μέλλον της ελεύθερης κοινωνίας μας. Οι Πράσινοι δεν αναλαμβάνουν τη ευθύνη τους και αφήνουν τα πανεπιστήμιά μας μόνα τους», τόνισε η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Κάριν Πρίεν, για να βρει απροσδόκητη στήριξη από τον πρώην αρχηγό των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Ακόμη κι αν πρόκειται για μόνο μία περίπτωση, η μπούρκα ή το νικάμπ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την μαντίλα. Εδώ στόχος είναι να γίνουν οι γυναίκες αόρατες ως άνθρωποι στον δημόσιο χώρο. Για ποιον λόγο; Ώστε οι άνδρες να μην τους επιτίθενται σαν ζώα; Συγγνώμη, αλλά δεν πείθομαι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης