Σχέδιο απόφασης του
Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει καταρτιστεί από την παλαιστινιακή πλευρά και διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του χθες Τρίτη καταδικάζει την πρόθεση του Ισραήλ να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς και την Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, βάσει της πρότασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη λύση του Μεσανατολικού, που παρουσιάστηκε την 28η Ιανουαρίου και θεωρείται πως ευνοεί καθαρά την ισραηλινή πλευρά.
Το σχέδιο απόφασης, που διένειμαν στα άλλα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ διπλωμάτες της Τυνησίας και της Ινδονησίας, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα συναντήσει το βέτο των ΗΠΑ, μερικές ημέρες μετά την πομπώδη παρουσίαση του σχεδίου του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για αυτή που ο Ρεπουμπλικάνος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα».
Διπλωμάτες σημείωναν ότι περιμένουν η συζήτηση επί του σχεδίου να αρχίσει εντός της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να τοποθετηθεί ενώπιον του ΣΑ για το σχέδιο του Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα, πριν διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης του ΣΑ.
Είναι «παράνομη» βάσει του διεθνούς δικαίου «η προσάρτηση οποιουδήποτε τμήματος» των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών και πρέπει να «καταδικαστούν οι πρόσφατες δηλώσεις που καλούν για την προσάρτηση από το Ισραήλ» παλαιστινιακών εδαφών, τονίζεται στο σχέδιο απόφασης, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ — φέρεται να το ετοίμαζε τα τελευταία τρία χρόνια ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ — προβλέπει αναγνώριση της κυριαρχίας του
Ισραήλ στους οικισμούς, ενώ απαιτεί από τους Παλαιστίνιους να εκπληρώσουν σειρά δύσκολων προϋποθέσεων αν θέλουν να αποκτήσουν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, πρωτεύουσα του οποίου θα γίνει βάσει της αμερικανικής πρότασης ένα χωριό της Δυτικής Όχθης ανατολικά της Ιερουσαλήμ, το Αμπού Ντις.
Ο Κούσνερ προγραμματίζεται να παρουσιάσει το αμερικανικό σχέδιο στους πρεσβευτές των κρατών-μελών του ΣΑ αύριο Πέμπτη. Οι Παλαιστίνιοι το έχουν ήδη απορρίψει, ωστόσο κάποιες αραβικές χώρες το θεωρούν βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που παραμένει κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια.
Το σχέδιο απόφασης τονίζει ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και των χωρών της περιφέρειας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για «όλα» τα ζητήματα που αφορούν το «τελικό καθεστώς» της λύσης στο Μεσανατολικό, «χωρίς εξαίρεση».
Εάν όπως προεξοφλείται οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο, οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να το υποβάλλουν στη Γενική Συνέλευση των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, για μια ψηφοφορία που θα επιτρέψει να μετρηθεί ποια είναι η αντιμετώπιση του
σχεδίου του Τραμπ — και ποια είναι η επιρροή που διαθέτει ακόμη η Ουάσινγκτον, τουλάχιστον ως προς το Μεσανατολικό — σε διεθνές επίπεδο.