Κωνσταντινούπολη: Βίντεο ντοκουμέντο από την συντριβή του αεροπλάνου - Τρεις οι νεκροί

Δείτε το Boeing να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον διάδρομο - Κατέρρευσε το ριναίο στέλεχος προσγείωσης και στη συνέχεια το αεροσκάφος ανεξέλεγκτο κατέληξε εκτός διαδρόμου - Από τους 177 επιβάτες ανασύρθηκαν 157 τραυματισμένοι και νοσηλεύονται

Βίντεο ντοκουμέντο ήρθε στη δημοσιότητα που δείχνει το Boeing 737-800 της Pegasus να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον διάδρομη προσγείωσης του αεροδρομίου «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια να καταλήγει εκτός διαδρόμου και να κόβεται σε τρία κομμάτια.

Όπως φαίνεται από το βίντεο αλλά και όπως λένε οι ειδικοί, το αεροπλάνο δείχνει να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από την κανονική που θα έπρεπε να έχει κατά την φάση της προσγείωσης. Στη συνέχεια φαίνεται να καταρρέει (για άγνωστο λόγο) το ριναίο σκέλος προσγείωσης με αποτέλεσμα να αεροπλάνο αρχικά να σέρνεται με το ρύγχος στον διάδρομο και στη συνέχεια εκτός ελεγχου να καταλήγει στο χαντάκι εκτός διαδρόμου όπου και η άτρακτος έσπασε σε τρία κομμάτια.




Τρεις Τούρκοι υπήκοοι σκοτώθηκαν και άλλοι 179 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 177 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή· όχι 177 άνθρωποι συνολικά, όπως είχαν διαβεβαιώσει χθες οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου, η άτρακτος κόπηκε σε δύο σημεία μετά την έξοδο του επιβατικού αεροσκάφους από τον διάδρομο.

Το μπροστινό μέρος της ατράκτου — ο θάλαμος διακυβέρνησης και πολλές από τις πρώτες σειρές καθισμάτων — αποκόπηκε και αναποδογύρισε. Ένα δεύτερο ρήγμα ήταν ορατό στο ύψος του τελευταίου τρίτου του Μπόινγκ, που αποτελείται από τις δέκα τελευταίες σειρές θέσεων και την ουρά του αεροπλάνου.

Πτώση σαράντα μέτρων

Ο Γερλίκαγια, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως το επιβατικό αεροπλάνο «ολίσθησε για περίπου εξήντα μέτρα» αφού βγήκε από την πίστα πριν «πέσει από ύψος 30 ως 40 μέτρων» σε πρανές.

«Το δυστύχημα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε, υπονοώντας πως το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε εκραγεί.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν πολλοί αλλοδαποί, όμως οι εθνικότητές τους δεν είναι ακόμη γνωστές.

Ούτε η Pegasus, ούτε οι τουρκικές αεροπορικές αρχές απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο αναζήτησε τηλεφωνικά εκπροσώπους τους.

Δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων έσπευσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα υπό έντονη βροχόπτωση, ενώ άλλοι παρέμεναν στο εξωτερικό του αεροπλάνου που φώτιζαν ισχυροί προβολείς ακόμη και αργά τη νύχτα.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, κατά το ίδιο πρακτορείο.

Το αεροδρόμιο Σαμπιά Γκιοκτσέν έκλεισε και οι πτήσεις ανακατευθύνθηκαν στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Η Κωνσταντινούπολη, στα όρια της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, είναι μεγάλος κόμβος για την πολιτική αεροπορία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί να μετατρέψει την πόλη στον σημαντικότερο προορισμό στον κόσμο για την αεροπορική βιομηχανία, χάρη κυρίως στο νέο τεραστίων διαστάσεων διεθνές αεροδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018.

Όμως στη μητρόπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι και σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα καθήκοντα των πιλότων. Οι κλιματικές συνθήκες, όχι σπάνια ακραίες τον χειμώνα, αναγκάζουν ενίοτε τις αρχές να ακυρώνουν πτήσεις.

Στις αρχές Ιανουαρίου, άλλο αεροσκάφος της Pegasus επίσης βγήκε από διάδρομο στο Σαμπιά Γκιοκτσέν, χωρίς τότε να τραυματιστεί κανείς.

Συγκλονιστικές εικόνες από το σήμειο της συντριβής

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη διάλυση αεροπλάνου, Boeing 737-800, στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Το αεροπλάνο κόπηκε στα τρία όταν  βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νεκροί.

Από την πρώτη στιγμή δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών ορισμένοι επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο κουφάρι του αεροσκάφους.

«Ορισμένοι επιβάτες κατάφεραν να βγουν μόνοι τους, όμως άλλοι παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό και οι διασώστες μας προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν» είπε ο Τζαχίτ Τουρχάν στο CNN-Turk.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο πιλότοι, ένας Τούρκος και ένας Νοτιοκορεάτης, τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Το Boeing 737 φαίνεται πως βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που έπληττε την περιοχή εκείνη την ώρα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί εν μέσω σφοδρών ανέμων, ενώ οι δύο προηγούμενες πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω του αέρα.

Το μπροστινό μέρος της ατράκτου, που περιλαμβάνει το πιλοτήριο και τις πρώτες σειρές των επιβατών, αποκόπηκε από το υπόλοιπο αεροσκάφος. Μια δεύτερη ρωγμή είναι ορατή στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, που περιλαμβάνει τις 10 τελευταίες σειρές και την ουρά του.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, 12 παιδιά επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, η αεροπορική εταιρεία Pegasus επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος της βγήκε εκτός του διαδρόμου προσγείωσης μετά την προσγείωση κι ότι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί.


Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα που αεροσκάφος της συγκεκριμένης εταιρείας βγαίνει από τον διάδρομο προσγείωσης και μάλιστα στο ίδιο αεροδρόμιο. Το προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 7 Ιανουαρίου, αλλά τότε η έξοδος ήταν πολύ πιο «ήπια» και δεν είχαν αναφερθεί τραυματίες.




 



Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Σμύρνη- Κωνσταντινούπολη.




Η Pegasus Airlines, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τσάρτερ στη γείτονα χώρα.

Εδρεύει στο Αεροδρόμιο Ataturk, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εκτελεί πτήσεις προς τα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας από την Βόρεια και Νότια Ευρώπη. Επίσης, νοικιάζει αεροσκάφη και πληρώματα σε άλλες εταιρείες. Έχει δευτερεύουσα βάση το Αεροδρόμιο Αττάλειας.

Οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες στο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» θα εκτελεστούν από το άλλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr