«Κανουνί»: Στην Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο - Τι σηματοδοτεί

Η αγορά του τρίτου γεωτρύπανου είχε εξαρχής συνδεθεί με την ανάγκη αυτονομίας της Άγκυρας, όσον αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα

Η Άγκυρα είχε προ καιρού προαναγγείλει την αγορά τρίτου γεωτρύπανου, προφανώς για να εντατικοποιήσει το τουρκικό πρόγραμμα έρευνας για υδρογονάνθρακες. Η πείρα μας δείχνει ότι στην πρώτη γραμμή του προγράμματος αυτού είναι οι πειρατικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο και αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει ότι το τρίτο γεωτρύπανο (μετά το Φατίχ και το Γιαβούζ) θα αρχίσει γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό. Στην αγορά αυτή είχε αναφερθεί σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας:

«Δεν έχει αλλάξει η στάση μας στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο…», είχε δηλώσει σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ.

Η αγορά αυτή, μάλιστα, είχε εξαρχής συνδεθεί με την ανάγκη αυτονομίας της Άγκυρας, όσον αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα. Με άλλα λόγια δεν επιθυμεί να αναζητάει γεωτρύπανα προς ενοικίαση από τη διεθνή αγορά.

Μετά από 18ημερο ταξίδι, το νέο γεωτρύπανο που ξεκίνησε από τη Βρετανία έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας. Ήδη «βαφτίστηκε» Κανουνί που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το πλωτό γεωτρύπανο αγοράστηκε στις 31 Ιανουαρίου σε δημοπρασία, έναντι 37,5 εκατ. δολαρίων. Εντύπωση προκαλεί ότι η επίσημη αποτίμησή της αξίας του λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2014 άγγιζε τα 600 εκατ. δολάρια. Να υπενθυμίσουμε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο είχε αγοραστεί έναντι 262,5 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας «σκοπός αυτής της αγοράς ήταν η ενίσχυση και υποβοήθηση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλα βάθη…»

Μαζί με την είδηση της άφιξής του «Κανουνί», ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ότι το πολυπληθές πλήρωμά θα παραμείνει εντός του γεωτρύπανου για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο της προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ακριβώς όπως συνέβη και με τα προηγούμενα δύο, το «Κανουνί» αναμένεται να επισκευαστεί, αλλά και να λάβει πιστοποίηση, παραμένοντας αγκυροβολημένο για κάμποσο καιρό.

Μετά και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό εγρήγορσης και επιφυλακής. Και αυτό, επειδή δεν αποκλείουν η Άγκυρα να επιχειρήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, Ανατολικά της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι από την εξίσωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και μία κρίση στη θάλασσα. Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει στην εκπνοή του 2019, η Άγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πέντε νέες γεωτρήσεις εντός του 2020.

Διαβάστε περισσότερα:

Κορωνοϊός - Μέτρα: Με το... τετραγωνικό σε όλα τα καταστήματα - Τι αλλάζει

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορωνοϊός: Αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr