Κορωνοϊός: Δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι - «Ψαλίδι» στις προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό σε θερμότερες και περιοχές με περισσότερη υγρασία, εν αντιθέσει με τα ψυχρότερα κλίματα

Τις ελπίδες όσων θεωρούν ότι το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί, λόγω της ζέστης, «ψαλιδίζει» το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σε εκτίμησή του αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η πανδημία του κορωνοϊού είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι, όπως λέει το Κέντρο, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται, ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία.


Το σημείωμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου δίνει λίγες ελπίδες σε όσους υπολόγιζαν πως ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί, που ήταν ενδημικοί στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνήθως δεν εντοπίζονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μελέτη, πάντως, που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό σε θερμότερες και περιοχές με περισσότερη υγρασία, εν αντιθέσει με τα ψυχρότερα κλίματα.




Οι Qasim Bukhari και Yusuf Jameel, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν κρούσματα COVID-19 από όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 90% των λοιμώξεων αφορούσαν περιοχές με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία από 4 έως 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (g/m3). Η «απόλυτη υγρασία» καθορίζεται από το πόση υγρασία υπάρχει στον αέρα ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Σε χώρες όπου κατά μέσο όρο η θερμοκρασία ήταν άνω των 18 βαθμών Κελσίου και η απόλυτη υγρασία πάνω από 9 g/m3, ο αριθμός των κρουσμάτων αναλογούσαν σε λιγότερο από το 6% του συνόλου των κρουσμάτων, παγκοσμίως.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές Bukhari και Jameel, δείχνει ότι «η μετάδοση του 2019-nCoV είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ζεστά και υγρά κλίματα». Η υγρασία ειδικά μπορεί να παίζει ρόλο στη μετάδοση καθώς, όπως υποστηρίζουν οι δύο ειδικοί, η μετάδοση του ιού μέχρι τώρα έχει συμβεί σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι, που ενδεχομένως να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού, θα πρέπει να σπεύσουμε να γεμίσουμε χώρους διασκέδασης και παραλίες.

Διαβάστε επίσης:

Γιαμαρέλλου: Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45%

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 400.000 τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας - 18.040 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr