Κορωνοϊός στην Ισπανία: Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ της Κίνας είναι αναξιόπιστα

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ της Κίνας είναι αναξιόπιστα

Σύμφωνα με αναλύσεις μικροβιολογικών εργαστηρίων τα ταχέα διαγνωστικά τεστ που αγόρασε η Ισπανία από την Κίνα έχουν 30% αξιοπιστία ενώ θα έπρεπε να ξεπερνά το 80%

coronadff-768x337
Τα πολυδιαφημισμένα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ισπανίας τις τελευταίες ημέρες από την Κίνα στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπολογίσει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα, δεν λειτουργούν καλά. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν διάφορα μικροβιολογικά εργαστήρια μεγάλων νοσοκομείων στην ανάλυση που έκαναν στα κιτ που έφτασαν από την Κίνα.

Τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών δοκιμών είναι αποθαρρυντικά. «Δεν ανιχνεύουν τις θετικές περιπτώσεις όπως αναμενόταν», λέει στην El Pais μία πηγή που συμμετείχε στις δοκιμές.

Δείτε πώς λειτουργούν τα εν λόγω τεστ:

Κλείσιμο
Τα τεστ, που έχουν κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Bioeasy, με έδρα το Σεντζέν -ένα από τα πιο βασικά επίκεντρα της τεχνολογίας στην ασιατική χώρα- διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, όταν θα έπρεπε να ξεπερνούν το 80% σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων που έχουν εξετάσει και αξιολογήσει τα τεστ ανίχνευσης του ιού είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώραα. Αυτό ανέφερε των Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, στο υπουργείο Υγείας.

Οι δοκιμασίες ανίχνευσης του κορωνοϊού που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα ισπανικά εργαστήρια μικροβιολογίας στα ισπανικά νοσοκομεία, βασίζονται σε μία μοριακή τεχνική που ονομάζεται PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία ανιχνέυει το RNA του ιού σε ένα δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη ή από το στόμα. Πρόκειται για μια επίπονη τεχνική, η οποία απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και χρειάζονται μέχρι τέσσερις ώρες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τα κινεζικά τεστ αυτά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα τεστ εγκυμοσύνης: το δείγμα που λαμβάνεται τοποθετείται σε μία ταινία δοκιμής και αναλόγως το πού θα σημειωθούν οι γραμμές, κρίνεται αν είναι θετικό ή αρνητικό. Με βάση αυτή τη διαδικασία, οι μικροβιολόγοι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 10 με 15 λεπτά. Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία αγόρασε 340.000 τέτοια κιτ, σκοπεύει να υποβάλει στα τεστ πρώτα τους υγειονομικούς υπαλλήλους και τους ηλικιωμένους και έπειτα να το επεκτείνει και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Χθες, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 5,5 εκατομμύρια τεστ τέτοιου τύπου, ωστόσο δεν είναι σίγουρη ότι προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή.

Η ισπανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε τα κινεζικά ταχέα τεστ για να δοθεί η δυνατότητα ακριβέστερου υπολογισμού της εξάπλωσης της Covid-19 σην Ισπανία και για την εφαρμογή μίας εκστρατείας επέκτασης των διαγνωστικών ελέγχων στο κατά το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, ώστε να να γίνει δυνατός ο εντοπισμός μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων, η απομόνωσή τους, η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σε μία προσπάθεια ελέγχου της ταχύτατα διασπειρόμενης επιδημίας. Με ένα τεστ ακρίβειας στο 30%, αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αποφάνθηκαν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από την El Pais και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Kορωνοϊός: Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός από τη Βαρκελώνη - Λύγισε στον τηλεοπτικό αέρα ο αδελφός του

Κορωνοϊός - Ευρώπη: Η πανδημία «γονατίζει» Ιταλία και Ισπανία - Αλληλεγγύη και μέτρα από άλλες χώρες

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Πώς ξεπέρασε μέσα σε 18 ημέρες την Κίνα σε αριθμό νεκρών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης