Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό και τις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειές του

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό και τις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειές του

Η πανδημία του COVID-19 πλήττει σφοδρά τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία βλέπει τη λίστα των νεκρών και των νοσούντων να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ενώ την ίδια ώρα παλεύει να διατηρήσει και τον λόγο της ύπαρξής της με τα κράτη-μέλη να επιδίδονται σε αγώνα επιβίωσης

koronoios-toyrismos_252863_197472_type13262
Οι στιγμές αποδεικνύονται ιστορικές και ως τέτοιες χαράσσονται στη συλλογική μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η δοκιμασία για την Ευρώπη είναι διττή. Η πανδημία του COVID-19 πλήττει σφοδρά τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία βλέπει τη λίστα των νεκρών και των νοσούντων να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Παράλληλα, η ΕΕ παλεύει να διατηρήσει και τον λόγο της ύπαρξής της, τη στιγμή που οι θεσμοί της παρατηρούν μουδιασμένοι τα κράτη-μέλη να επιδίδονται σε αγώνα επιβίωσης, σηκώνοντας μόνα τους το βάρος της πανδημίας.

Η Ιταλία δεν λέει να δει φως στην άκρη του τούνελ, έπειτα από είκοσι ολόκληρες ημέρες αυστηρής καραντίνας. Η χώρα έχει βγει από την πρίζα, σε μία προσπάθεια, να περιορίσει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, για ακόμα ένα 24ωρο ο αριθμός των νεκρών περιορίστηκε μονάχα κατά 30 λιγότερους. Καταγράφηκαν 889 μέσα σε μία μέρα, ενώ τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν (5.974).

Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα εγκαινιαστούν νέες νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με ιό. Η περιφέρεια της Λομβαρδίας, μάλιστα, σκοπεύει να αυξήσει τα τεστ για την ανίχνευση του ιού, ακόμα και σε όσους ασθενείς παρουσιάζουν ένα μόνο ύποπτο σύμπτωμα της ασθένειας. 

Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Άνγκελα Μέρκελ, εξαιτίας της άρνησής της να συναινέσει σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά μετ’ επιτάσεως ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο να περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγων.

Κλείσιμο
Σε συνέντευξή του καλεί την ΕΕ «να μην διαπράξει τραγικά λάθη, διαφορετικά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του». Το γεγονός ότι η Ρωσία έστειλε υγειονομικό υλικό στην Ιταλία, την ώρα που οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σταματούσαν τις εξαγωγές έχει συμβάλει σε ένα αίσθημα οργής και ευρωσκεπτικισμού στην ιταλική κοινή γνώμη.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι παρά τον καλπασμό του κορονοϊού στην γειτονική χώρα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ζήτησε να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της χώρας, πριν τις 12 Απριλίου. «Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά».

Τη διακοπή κάθε μη αναγκαίας οικονομικής δραστηριότητας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Η χώρα της Ιβηρικής ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας, κρατώντας τους πολίτες απομονωμένους στα σπίτια τους. Για τον λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα και το εκεί υπουργικό Συμβούλιο. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού έφτασε τους 832 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό στους 5690.

Η Μαδρίτη πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη πόλη. Το σύστημα περίθαλψης της χώρας έχει προ πολλού χτυπήσει κόκκινο. Το προσωπικό εκλιπαρεί για περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, τη στιγμή που όλο πληθαίνουν εκείνοι που νοσούν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πρώτη γραμμή της μάχης. Ο Πέδρο Σάντσεθ συντάσσεται με τον Τζουζέπε Κόντε για να δοθεί μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του κορονοϊού. Λέγεται, μάλιστα, ότι συγκρούστηκε μετωπικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Αυτός ήταν που στην τηλεδιάσκεψη ύψωσε ανάστημα και είπε πως δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη.

Η Γαλλία, επίσης, δίνει τον δικό της αγώνα. Άλλοι 319 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.314. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποστήριξε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη τόσο η αύξηση των θυμάτων, όσο και το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά είναι μία 16χρονη υγιής κοπέλα, η οποία είχε βγει αρνητική σε δύο από τα τρία τέστ στα οποία υποβλήθηκε.

Η χώρα επιβεβαίωσε άλλα 4.611 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 37.575. Ο κορωνοϊός δοκιμάζει και τον γαλλογερμανικό άξονα για άλλη μία φορά. «Είναι τάχα η ΕΕ, η Ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», αναρωτήθηκε σε συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος απευθύνθηκε στους πολίτες, ευχαριστώντας τους: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε για τον σεβασμό που επέδειξαν στα μέτρα. Προειδοποιεί, όμως, ότι οι αριθμοί δεν επιτρέπουν για την ώρα χαλάρωση των μέτρων και ζητά περισσότερη υπομονή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, 325 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Γερμανία θεωρείται ότι κρατάει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού, κυρίως με τη διενέργεια πολλών τεστ.

Πάνω από χίλια άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, μόνο το τελευταίο 24ωρο οι απώλειες ήταν 260. Τα κρούσματα κοντεύουν τις 20.000, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.


Ειδήσεις σήμερα:

Kορωνοϊός - Έλληνας καθηγητής στο ΜΙΤ: H Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα λόγω της γρήγορης αντίδρασης της κυβέρνησης

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» τις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί -121.117 κρούσματα

Ο κορωνοϊός στον κόσμο: Σε καραντίνα μπαίνει ο πλανήτης









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης