Κορωνοϊός: Μυαλό, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνουν να βάζουν οι Σουηδοί

Κορωνοϊός: Μυαλό, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνουν να βάζουν οι Σουηδοί

Τη λήψη μέτρων ζητούν ακαδημαϊκοί  - Η ιδιαίτερη στάση της Σουηδίας αρχίζει να αλλάζει 

Κορωνοϊός: Μυαλό, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνουν να βάζουν οι Σουηδοί
Τη Γέφυρα Έρεσουντ αυτό το τεχνολογικό θαύμα που ενώνει την πόλη Μάλμε στη Σουηδία με την Κοπεγχάγη στη Δανία, τη διασχίζουν περίπου 70.000 άνθρωποι καθημερινά.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε ανταπόκρισή της από τη Σουηδία, τα δύο κράτη - μέλη της ΕΕ που ενώνονται με αυτή τη γέφυρα έχουν μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Η Δανία έχει εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς και έχει επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της.

Η Σουηδία εφαρμόζει μια τελείως διαφορετική - σουρεαλιστική όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα- αντιμετώπιση. «Δουλεύοντας από το τοπικό μου καφέ, βλέπω εικόνες στο Twitter από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έρημες πόλεις στην Ιταλία και στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν νεκρούς, αλλά εδώ είμαι περιτριγυρισμένος από ομάδες εφήβων και μητέρες με τα μωρά τους. Στους εξωτερικούς χώρους, ζευγάρια κάνουν τη βόλτα τους, λόγω της ανοιξιάτικης ηλιοφάνειας και στα πάρκα ομάδες κάνουν πικνίκ και μπάρμπεκιου. Κανείς δεν φοράει μάσκα», αναφέρει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη Σουηδία, σχολεία, γυμναστήρια και καταστήματα παραμένουν ανοικτά, όπως και τα σύνορα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, ενώ τα τρένα και τα λεωφορεία μεταφέρουν ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Λειτουργούν ακόμα και οι κινηματογράφοι. Οι προφυλάξεις που έχουν λάβει οι Σουηδοί είναι μόνο η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και συμβουλές προς τους πολίτες άνω των 70 ετών να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν ζήτησε από τους πολίτες να συμπεριφερθούν ως ενήλικες και να μην διασπείρουν τον πανικό. Ωστόσο ο πανικός είναι το συναίσθημα που αισθάνονται πολλοί στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα της Σουηδίας. Περισσότεροι από 2000 ειδικοί επιστήμονες ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα. «Δεν κάνουμε τεστ. Δεν ελέγχουμε τις επαφές των ασθενών. Αφήνουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Μας οδηγούν στην καταστροφή», δήλωσε η Σεσίλια Σέντενμπερκ, ερευνήτρια ανοσολογίας.

«Ισχυρά λόγια, αλλά δεν αγγίζουν τους πολίτες. Περίπου 300 χρόνια αποτελεσματικής και διαφανούς δημόσιας διοίκησης και υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάνουν το κοινό να ακούνε ευλαβικά τις οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επιδημιολόγος και επικεφαλής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης υποστηρίζει μια στρατηγική μετριασμού: επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί αργά χωρίς να συντρίψει το σύστημα υγείας και χωρίς προσφυγή σε δρακόντειους περιορισμούς. Αλλά δεν την ονομάζουν "ασυλία αγέλης", καθώς είναι μια φράση που οι αρχές αρνούνται σθεναρά να χρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, την περασμένη Δευτέρα, η Σουηδία είχε καταγράψει 3.700 κρούσματα και 110 θανάτους. «Ναι, υπήρξε μια αύξηση αλλά δεν είναι τρομακτική. Φυσικά, μπαίνουμε σε μια φάση της επιδημίας όπου θα δούμε πολλά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα - πουθενά οι αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την εξάπλωση σημαντικά», υποστηρίζει ο κ. Τέγκνελ.

Δεν συμφωνούν παρά ταύτα με την άποψη του επιδημιολόγου. Η κυρία Σεσίλια Σέντενμπερκ, ερευνήτρια ανοσολογίας, υποστηρίζει ότι τα σημάδια δείχνουν ότι τα ποσοστά στη χώρα θα πλησιάσουν αυτά της Ιταλίας και σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις στις ΜΕΘ και τότε θα είναι πλέον πολύ αργά για δράσεις. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Σουηδοί πολίτες βλέποντας όχι μόνο τους γείτονές του Δανούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους αρχίζουν να αναρωτιούνται: «Είναι όλοι οι άλλοι ανόητοι ή μήπως η Σουηδία κάνει κάποιο λάθος;».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Το τριπλό θεραπευτικό σχήμα με χλωροκίνη, κολχικίνη και μια φορά την ημέρα αζιθρομυκίνη

Συγκλονιστικά βίντεο: Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ αποθεώνει τον κυβερνήτη που καθαιρέθηκε

Κορωνοϊός: Μητσοτάκης και Τσιόδρας σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του ιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης