Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πώς μολύνθηκαν οι θαμώνες εστιατορίου στην πόλη Γκουανγκτσού

Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πώς μολύνθηκαν οι θαμώνες εστιατορίου στην πόλη Γκουανγκτσού

Τι έδειξε νέα μελέτη για την μετάδοση του κορωνοϊού από τα κλιματιστικά

Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πώς μολύνθηκαν οι θαμώνες εστιατορίου στην πόλη Γκουανγκτσού
Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε ένα περιστατικό τον περασμένο Ιανουάριο, σε εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Κίνας, προκειμένου επιστημονική ομάδα, να εξάγει συμπεράσματα σε σχέση με την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των κλιματιστικών.

Η μελέτη, η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της συζήτησης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και χώρων εστίασης, εστιάζει σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο σε ένα εστιατόριο στην κινεζική πόλη Γκουανγκτσού.

Εκεί μία -προερχόμενη από τη Γουχάν- 63χρονη θαμώνας - φορέας του κορωνοϊού, η οποία ακόμη δεν είχε εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού, μόλυνε άλλους εννέα, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους οκτώ εργαζομένους, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Οι Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το περιστατικό σε μία μελέτη η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Emerging Infectious Diseases.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ένα από τα air conditions του εστιατορίου προφανώς φύσηξαν σωματίδια του ιού μέσα στην αίθουσα.
Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πώς μολύνθηκαν οι θαμώνες εστιατορίου στην πόλη Γκουανγκτσού

Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει μερικές από τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα εστιατόρια όταν ανοίξουν και πάλι.

Τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, το οποίο προκαλεί ρεύματα αέρα διατηρώντας τα σωματίδια του υιού στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν ακόμη και τα δύο μέτρα της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών να μην είναι αρκετά.

Κλείσιμο
Τα σωματίδια του ιού μπορεί να μην μεταδίδονται μόνο με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά επίσης με την απλή αναπνοή και ομιλία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο μένει ένας άνθρωπος σε κλειστό χώρο, όπου μπορεί να υπάρχει αόρατος ο κορωνοϊός, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να μολυνθεί και ο ίδιος, εισπνέοντας τα μολυσμένα σωματίδια, πολύ περισσότερο σε ένα εστιατόριο όπου ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τρώει με μάσκα.

Στην περίπτωση του κινεζικού εστιατορίου, από όσους μολύνθηκαν, οι τέσσερις κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με το μολυσμένο άτομο, ενώ οι άλλοι πέντε στα δύο γειτονικά τραπέζια. Οσοι κάθονταν πιο μακριά, δεν κόλλησαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια που μολύνθηκαν.

Αυτό παρέχει μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά.

Ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «διαφωτιστική» την κινεζική μελέτη και επεσήμανε πως, πέρα από τον τρόπο διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού.

Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη του ρόλου των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κορωνοϊού πρέπει να ληφθεί γενικότερα υπόψη, πέρα από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, π.χ. στους κλειστούς χώρους εργασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ιαπωνία - Οκτώ κρούσματα σε ίδρυμα φροντίδας βρεφών και νηπίων

Γερμανίδα το θύμα του Έλληνα μαστροπού - Της «πούλησε» έρωτα, την έφερε στην Ελλάδα και την εξέδιδε

Κορωνοϊός: Ο βασικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19 λοίμωξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης