Έρευνα: Η Ελλάδα έγινε pet friendly - Πώς η Covid19 μας έκανε... ζωόφιλους

Περισσότερα από 1,2 εκατ. είναι μόνο τα καταγεγραμμένα (τσιπαρισμένα) ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα, ενώ η αξία της αγοράς για τροφές κατοικίδιων αγγίζει φέτος τα 287 εκατ. ευρώ - Το 66,1% των Ελλήνων έχει έναν σκύλο και το 42% μια γάτα

Η μεγάλη ώθηση δόθηκε επί κορωνοϊού: η αύξηση των κατοικίδιων και της ενσωμάτωσής τους στις ζωές μας έγινε παγκόσμια τάση που δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Είτε είστε από εκείνους που θεωρούν την κατοχή κατοικίδιου «ιδιοκτησία» είτε από εκείνους που τη θεωρούν μια μορφή «κηδεμονίας», η πανδημία υπήρξε η αφετηρία για να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι και πιο ενεργά -λόγω διαθέσιμου χρόνου και λόγω επαναπροσδιορισμού των συναισθηματικών αξιών τους- με τα ζώα συντροφιάς, κυρίως σκύλους και γάτες.

Πόσοι έχουν κατοικίδια

Ανάλογα με το ποιος είναι ο φορέας που μετράει την ενσωμάτωση κατοικίδιων στη χώρα, καταγράφονται νούμερα με ορισμένη απόκλιση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Euromonitor, ο αριθμός δεσποζόμενων ζώων στην Ελλάδα κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 3,6 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με τον FEDIAF, τον ευρωπαϊκό οργανισμό διατροφής για τα ζώα συντροφιάς, μιλάμε για 2,7 εκατομμύρια (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σκύλοι, γάτες, πουλιά, ψάρια, τρωκτικά κ.ά.).

Οι σκύλοι φαίνεται να έχουν ένα μικρό αριθμητικό προβάδισμα έναντι των γατών, με 655.000 σκύλους και 606.000 γάτες. Στην τελευταία σχετική έρευνα προ δύο ετών της ερευνητικής εταιρείας διαΝΕΟσις, σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (43%) δήλωνε πως έχει κάποιο κατοικίδιο ζώο, εκ των οποίων το 66,1% είχε τουλάχιστον έναν σκύλο και το 42% τουλάχιστον μία γάτα. Οι νεότεροι σε ηλικία Ελληνες φάνηκε πιθανότερο να έχουν ένα ή περισσότερα κατοικίδια. Η ομάδα των συνταξιούχων ήταν κηδεμόνες ζώων σε μικρότερο ποσοστό από κάθε άλλη ομάδα.

Οι υποχρεώσεις μας

Πολλές από τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια επήλθαν από τον νόμο 4830 του 2021, με τον οποίο ισχυροποιήθηκε το πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς. Μερικά από τα σημεία-κλειδιά του νόμου είναι ότι:

Πλέον ως κηδεμόνες οφείλουμε να στειρώνουμε το ζώο μας μέσα σε έξι μήνες από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε υποχρεούμαστε να φροντίσουμε για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους δώδεκα μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Οποιος για διάφορους λόγους δεν θέλει να στειρώσει το ζώο του οφείλει να στείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Επίσης οφείλουμε να πάμε το ζώο μας στον κτηνίατρο για ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Από τον Δεκέμβριο του 2023 έχει καθιερωθεί ως επίσημο έγγραφο του κάθε ζώου το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας.

Εχουν αυστηροποιηθεί επίσης οι ποινές και τα πρόστιμα για διάφορα είδη παράβασης σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς. Για παράδειγμα, το πρόστιμο αν δεν μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας έξω είναι 100 ευρώ, αν τον βγάλουμε βόλτα χωρίς λουρί είναι 300 ευρώ, και τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ για κακουργήματα, όπως κακοποίηση ή φόνος ζώου - μαζί με φυλάκιση έως 10 χρόνια.

Τέλος, απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών). Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν διατίθενται πλέον σε pet shop. Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν επ’ αμοιβή κάποιο ζώο είναι εγκεκριμένοι ιδιοκτήτες και εκτροφείς. Ολα τα υπόλοιπα κατοικίδια μπαίνουν στα σπίτια μας μόνο μέσω δωρεάν υιοθεσίας, και αυτό αποτελεί μια πολύ θετική αλλαγή.

Στο ερώτημα πόσα ζώα επιτρέπεται να έχει ο καθένας, ο νόμος είναι σαφής. Μπορεί να έχει όσα ζώα επιθυμεί, φτάνει να τηρεί τους βασικούς κανόνες ευζωίας και σεβασμού των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων κοινής ησυχίας. Μοναδική εξαίρεση: αν ζούμε σε πολυκατοικία στον κανονισμό της οποίας ενδέχεται να επιτρέπονται έως τρία (3) κατοικίδια ανά διαμέρισμα.

Εκεί είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε το όριο. Στο κομμάτι της υιοθεσίας και της απόκτησης περισσότερων κατοικίδιων ανά σπίτι, βασικό εμπόδιο σύμφωνα με τους καταναλωτές είναι η αύξηση του κόστους συντήρησης ενός ζώου: οι κτηνιατρικές υπηρεσίες (για εμβολιασμό, στείρωση κ.λπ.) έχουν σημειώσει μικρές ανατιμήσεις, ενώ ο τιμές διαφόρων ειδών (τροφές, άμμος γάτας, προϊόντα αποπαρασίτωσης κ.λπ.) έχουν αυξηθεί γύρω στο 10%-20% τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις.

pet.gov.gr

Στιγμή-ορόσημο προς μια καλύτερη μέρα για τα κατοικίδια υπήρξε η δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς το 2022 που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Το καλοκαίρι του 2024 ως επικεφαλής ανέλαβε ο απόστρατος της Αστυνομίας Νίκος Χρυσάκης, μια επιλογή προσώπου που δείχνει και τη γενικότερη ανάμειξη του Αστυνομικού Σώματος στην προστασία των ζώων.

Πλέον έχει ξεκινήσει και η υποχρεωτική εκπαίδευση των αστυνομικών για τα δικαιώματα των ζώων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα, ενώ ενεργή είναι και η νέα τηλεφωνική γραμμή 10410 της Αμεσης Δράσης για καταγγελίες κακοποίησης.

Αλλη μεγάλη μετατροπή που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τα κατοικίδιά μας, μέσα από το νέο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Το Μητρώο, στο pet.gov.gr, δημιουργήθηκε για να εκσυγχρονιστούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των κηδεμόνων προς όφελος των ζώων τους. Παρ’ όλα αυτά, η «απλοποίηση» που έχει φέρει δέχεται κριτική και ενστάσεις. Για την ιστορία, μέχρι το καλοκαίρι του 2024 στο Μητρώο είχαν γίνει 1.224.519 καταχωρίσεις για σκύλους και γάτες που ανήκαν σε 657.125 ιδιοκτήτες, 279.805 καταχωρίσεις για αδέσποτα ζώα, ενώ 2.476 κτηνίατροι ήταν οι χρήστες του συστήματος.

Αγορά και υπηρεσίες

Η ελληνική αγορά φροντίδας κατοικίδιων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 5%-7% ετησίως. Τροφές, κτηνιατρικά συμπληρώματα και φάρμακα, μπολ φαγητού και νερού, σπιτάκια και κρεβατάκια, κλουβιά μεταφοράς, παιχνίδια, προϊόντα αποπαρασίτωσης και άλλα είδη φροντίδας αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Σε αυτά προστίθενται υπηρεσίες όπως οι βασικές κτηνιατρικές επισκέψεις, ο καλλωπισμός, η εκπαίδευση, ακόμα και η ασφαλιστική κάλυψη κατοικιδίων που έχει ξεκινήσει να γίνεται γνωστή στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ένδειξη της αυξανόμενης ζήτησης για είδη κατοικιδίων είναι ότι μεγάλη αλυσίδα pet shop αύξησε τα καταστήματά της στη χώρα από 70 (το 2020) σε 94 (σήμερα), ενώ στο παιχνίδι υπάρχουν πλέον περισσότερα καταστήματα κατοικιδίων από ποτέ σε κάθε γειτονιά, δεκάδες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για διαδικτυακές αγορές, ακόμα και 24ωρα αυτόματα μηχανήματα πώλησης τέτοιων ειδών.

Η αυξανόμενη κοινωνική στροφή προς τα τετράποδα φιλαράκια μας έχει και άλλους «δείκτες». Μέσα στα τελευταία δύο-τρία χρόνια η επικαιρότητα αλλά και η γενικότερη ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια έχει μπει πολύ ενεργά στις ζωές μας: ειδήσεις σχετικές με ζώα, ενημερωτικά sites για κατοικίδια, σελίδες φιλοζωικού ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο αλλά και στα social media προσελκύουν ολοένα μεγαλύτερο κοινό. Ενδεικτικό είναι ότι το topetmou.gr, το site για κατοικίδια από το «Πρώτο Θέμα», μετρά τους τελευταίους 12 μήνες (Νοέμβριος 2023 - Οκτώβριος 2024) 3,4 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, και τον Οκτώβριο του 2024 περισσότερους από 618.000.

Ενδεικτική είναι και η αυξανόμενη προσέλευση σε φιλοζωικά φεστιβάλ όπως το Woof Festival το οποίο επισκέφθηκαν το 2024 περισσότεροι από 15.000 κηδεμόνες με τα σκυλάκια τους. «Οι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ», αναφέρει η Ανδρονίκη Κολοβού, διευθύντρια του topetmou.gr. «Τα ζώα συντροφιάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και παρά τις προκλήσεις, η ευζωία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Η συμβίωση μαζί τους δημιουργεί μια κοινωνία όπου κάθε ζωή έχει αξία».

Ολοι οι παράλληλοι κοινωνικοί τομείς ακολουθούν την ίδια πορεία: στα σχολεία γίνεται πλέον πιο εντατική προσπάθεια σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του αισθήματος φιλοζωίας, στις εταιρείες μπαίνει ο θεσμός του pet-friendly εργασιακού περιβάλλοντος για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους τα ζώα τους κ.ο.κ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι βλέπουμε όλο και περισσότερο σκύλους οδηγούς τυφλών ή σκύλους βοηθούς να στηρίζουν συμπολίτες μας, έχοντας ελεύθερη πια πρόσβαση σε ΜΜΜ, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, τράπεζες, θέατρα, μουσεία.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος στη χώρα μας είναι ότι το topetmou.gr, το site για κατοικίδια από το «Πρώτο Θέμα», μετρά τους τελευταίους 12 μήνες (Νοέμβριος 2023 - Οκτώβριος 2024) 3,4 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, και μόνο τον Οκτώβριο του 2024 περισσότερους από 618.000

Επαγγέλματα

Μια ακόμα αλλαγή στον «χάρτη» της νέας εποχής είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης που έχουν ανοίξει λόγω της ενδυνάμωσης της φιλοζωίας. Pet sitters και pet keepers (άνθρωποι που φροντίζουν τα κατοικίδιά μας όταν λείπουμε), dog walkers (για τη βόλτα του σκύλου μας), pet groomers (για μπάνιο και κούρεμα), pet taxi, υπάλληλοι σε pet shops, φροντιστές και βοηθοί κτηνιάτρου, εκπαιδευτές, συμπεριφοριστές, εργαζόμενοι σε καταφύγια ή σε δομές φιλοξενίας, πανσιόν, ξενώνες κατοικιδίων κ.λπ. είναι μερικές μόνο από τις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν. Σημαντικό είναι ότι σχεδιάζεται και η δημιουργία δύο νέων ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρώην ΙΕΚ) με ειδικότητες σχετικές με τα ζώα συντροφιάς: Φροντιστές και Νοσηλευτές Ζώων Συντροφιάς.

Κεφάλαιο τουρισμός

Μια απλή έρευνα σε online πλατφόρμες κρατήσεων δείχνει την αύξηση των καταλυμάτων που δέχονται κατοικίδια. Ενδεικτικά για τυχαίες ημερομηνίες διακοπών στην Πελοπόννησο για τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2024, από τα 1.600 περίπου διαθέσιμα καταλύματα, τα 500 δέχονται ζώα συντροφιάς: πρόκειται για το 1/3 περίπου των καταλυμάτων.

Παρόμοια αναζήτηση για τη Μακεδονία δείχνει ότι 1 στα 4 καταλύματα είναι pet-friendly. Αντίστοιχα φιλικά είναι και τα μέσα μεταφοράς: ενδεικτικό είναι ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επιτρέπουν έως και 5 κατοικίδια ανά επιβάτη. Να θυμίσουμε ότι το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει τους σκύλους και στις ελληνικές παραλίες: φτάνει να υπάρχει η σχετική σήμανση ότι επιτρέπονται οι σκύλοι ή να μην είναι οργανωμένες.

Κακοποιήσεις

Παρά την ευρύτερη ενσωμάτωση της φιλοζωίας στο κοινωνικό σύνολο, ανησυχητικός παραμένει ο τρόπος που μερίδα ανθρώπων φέρεται στα ζώα. Δεν είναι σαφές αν έχουν αυξηθεί οι κακοποιήσεις, ή αν οι υπόλοιποι είμαστε πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι και προχωράμε σε καταγγελία πιο εύκολα. Οι καταγγελίες που γίνονται για μη συμμόρφωση με τους κανόνες ευζωίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων δυστυχώς δείχνει πολλά: μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν πάνω από 3.100 καταγγελίες, που αφορούσαν θέματα ευζωίας αλλά και για περιπτώσεις κακοποίησης, ενώ σχηματίστηκαν 724 δικογραφίες.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αντιμετώπιση -ως επί το πλείστον στην Ελληνική Περιφέρεια- προς τους σκύλους «εργασίας», τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα: είναι συχνό φαινόμενο να εγκαταλείπονται τέτοια «κατοικίδια» όταν πια δεν μπορούν να επιτελέσουν τη δουλειά τους. Κτηνίατροι κυρίως στην επαρχία μαρτυρούν ότι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες ζώων που τους ζητούν από κόψιμο αυτιών ή ουράς (που είναι παράνομο), μέχρι και ευθανασία σκύλων που δεν είναι «χρήσιμοι» πια.

Ο νέος πιο αυστηρός κώδικας για κάποιον καιρό έμενε στη θεωρία χωρίς να δείχνει τα δόντια του. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο άρχισαν να επιβάλλονται επιβεβαιωμένα τα πρώτα μεγάλα πρόστιμα, κυρίως για θέματα κακοποίησης: πρόστιμο 100.000 ευρώ στον 31χρονο που σκότωνε αδέσποτα ζώα στον Βόλο, 60.000 ευρώ σε 74χρονο για κακοποίηση των δικών του σκύλων στη Λευκάδα, 200.000 ευρώ σε 60χρονη που διατηρούσε σε κακή κατάσταση 77 γάτες και 10 σκύλους. Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα παραδείγματα επιβολής του νέου νόμου.

Αδέσποτη ζωή

Επίσημη καταγραφή του αριθμού των αδέσποτων στη χώρα δεν είναι εφικτό μέχρι στιγμής να υλοποιηθεί. Η κατά προσέγγιση εκτίμηση που γίνεται από φιλοζωικούς φορείς και σωματεία είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια αδέσποτα. Κάτι που οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους είναι το τι ισχύει σχετικά με τους δήμους και τα αδέσποτα, τι γίνεται με τις φιλοζωικές και ποια είναι η κατάσταση στα καταφύγια. Δύσκολη εξίσωση. Στο θέμα των δήμων είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα: οι δήμοι, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή, περίθαλψη, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση κ.λπ. των αδέσποτων.

Για τον λόγο αυτόν χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι τελευταίες χρηματοδοτήσεις για το 2024 αφορούσαν το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για στείρωση και σήμανση (microchip) που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δήμους έως το τέλος του 2024. Αξιοποιούν όμως όλοι οι δήμοι το κονδύλι; Οχι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας.

Σε ό,τι αφορά τα φιλοζωικά σωματεία και τις φιλοζωικές οργανώσεις, ρόλος τους είναι να βοηθούν όσο μπορούν το έργο των δήμων. Απαρτιζόμενες όμως ουσιαστικά από εθελοντές, οι φιλοζωικές από μόνες τους δυσκολεύονται πολύ σήμερα να διαχειριστούν τον όγκο των αδέσποτων, τις ανάγκες για φιλοξενία, για υιοθεσίες κ.λπ.

Αντίστοιχα θολή είναι και η κατάσταση με τα καταφύγια: υπάρχουν διάσπαρτα στην Ελλάδα καταφύγια-πρότυπα με αξιοπρεπέστατες συνθήκες για τα ζώα, αλλά και καταφύγια-ντροπή. Για να συμμορφωθούν όλα τα καταφύγια ζώων συντροφιάς με τους κανόνες λειτουργίας που ορίζει η Ε.Ε., δυστυχώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη. Ενώ η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης ήταν η 30ή Νοεμβρίου 2024, δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 31/12/2025 και υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2027.

Οι προοπτικές

Το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο για τα ζώα συντροφιάς αν συνεχιστούν βασικές αλλαγές νοοτροπίας, αλλαγές όπως το να επιλέγουμε να υιοθετούμε παρά να αγοράζουμε, να εφαρμόζουμε τις αρχές υπεύθυνης κηδεμονίας, να διεκδικούμε τα δικαιώματα των τετράποδων φίλων μας, να επισημαίνουμε την ευθύνη των αρμόδιων φορέων, αλλά να αναγνωρίζουμε και την ατομική ευθύνη του καθενός μας.

Τα κατοικίδια είναι πλέον μέρη του κοινωνικού συνόλου και συμπαρασύρουν θετικά όχι μόνο την προσωπική μας ανάπτυξη, αλλά και την αγορά στην οποία κινούμαστε, η οποία υπολογίζεται ότι πρόκειται να αυξηθεί παγκοσμίως από 320 δισ. δολάρια σήμερα σε 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη πλατφόρμα συλλογής δεδομένων Statista, εκτιμάται ότι η αξία της αγοράς μόνο για τροφές κατοικιδίων θα αγγίξει φέτος τα 287 εκατ. ευρώ. Και προβλέπεται ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά 2,2% έως το 2029. Στο ψηφιδωτό αυτό ας προσθέσουμε και τις επενδύσεις που αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ: το επενδυτικό ταμείο SMERC συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της κτηνιατρικής φροντίδας και των εργαστηρίων ζώων συντροφιάς.

Νέες δράσεις ήδη σχεδιάζονται για το 2025, νέες ελληνικές εταιρείες όπως η ΜΕΓΑ μπαίνουν για πρώτη φορά στα είδη κατοικιδίων, νέες μεγάλες κλινικές ετοιμάζονται να ανοίξουν όπως αυτή του Ομίλου FFV στον Αλιμο. Ολα δείχνουν ότι «ο κόσμος των κατοικίδιων» επεκτείνεται.
Δύο Μπόρντερ Κόλεϊ που βγάζουν βόλτα το ένα το άλλο! (φωτό από Woof Festival 2024)

Ποιες ράτσες προτιμάμε περισσότερο


Η αγάπη των ανθρώπων για τις ράτσες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ολοένα και «ξεφτίζει». Οσοι ασχολούνται με τα ζώα μαρτυρούν ότι παλαιότερα βλέπαμε περισσότερους σκύλους και γάτες ράτσας. Τώρα είναι πιο «ορατά» τα ημίαιμα και πρώην αδέσποτα ζώα, δηλαδή ζώα που οι κηδεμόνες/ιδιοκτήτες υιοθετούν από φιλοζωικές, από εθελοντές, από τον δρόμο ή από καταφύγια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από σχετική έρευνα, που δείχνει ότι πάνω από το 50% των Ελλήνων απέκτησαν το κατοικίδιό τους από τον δρόμο ή από καταφύγιο.

Σε αντίθεση με αυτό, μόλις το 16,4% δηλώνει ότι το αγόρασε (από εκτροφέα ή αλλού). Πάντως όσοι επιμένουν στις ράτσες σκύλων, επιλέγουν συνήθως Μαλτέζ, Πουντλ, Σιχ Τσου, Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ, Τσιουάουα, Παγκ, Μπιγκλ, Σνάουζερ, γαλλικά Μπουλντόγκ, Τζακ Ράσελ (όσον αφορά τα πιο μικρά και μεσαίου μεγέθους σκυλιά) και Γκόλντεν Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Κόλεϊ, γερμανικούς Ποιμενικούς και Μαλινουά, που είναι τα σκυλιά που προτιμάει ο Στρατός και η Αστυνομία (όσον αφορά τα μεγαλύτερα).

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι αρκετά αδέσποτα μπορεί να είναι και αυτά «ράτσες» όπως ελληνικοί Ποιμενικοί, Σέτερ (που εγκαταλείπονται συχνά), αλλά και Κοκόνια, που είναι κατεξοχήν ελληνική φυλή: τέτοιες φυλές δεν χρειάζεται να τις αγοράσει κανείς, διότι μπορούν να βρεθούν στον δρόμο του.

Οσον αφορά τα μεγέθη σκύλων, σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές πιο συχνά συναντάμε μικρού και μεσαίου μεγέθους σκυλιά που μπορούν να ζήσουν πιο εύκολα σε διαμέρισμα, ενώ σε προάστια και περιφέρεια επιλέγονται εξίσου και τα μεγαλόσωμα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ενώ σε αρκετές χώρες κάποιες φυλές σκύλων απαγορεύονται (π.χ. τα Πιτ Μπουλ), στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απαγορευμένες φυλές.

Οταν πρόκειται για γατογονείς, πάλι η αδέσποτη γάτα ή γάτα Αιγαίου κυριαρχεί στα σημερινά «δημογραφικά» των ζώων και ίσως σε αυτό έχει συμβάλει η εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε» που επικοινωνείται σταθερά από τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, βρίσκουμε και ράτσες όπως Μέιν Κουν, Σιάμ, Περσίας, Ράσιαν Μπλου και πιο σπάνια την άτριχη Σφιγξ. Ράτσες ή μη, καθαρόαιμα ή ημίαιμα, πάντως, όλα τα ζώα (θα έπρεπε να) ανήκουν στον ίδιο αξιακό παρονομαστή.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: Αυτή θα είναι η κυβέρνησή του - Από τον Μασκ και τον αντιεμβολιαστή υπουργό Υγείας μέχρι τον υπουργό Άμυνας που έχει τατουάζ ακροδεξιά σύμβολα


Θεσσαλονίκη: Ευρωπαίος εξαπάτησε κλινική στις ΗΠΑ για να λάβει €4,5 εκατ. - Μιμήθηκε με ΑΙ τη φωνή του προϊσταμένου

Ταξί: Αρχίζουν τα πρόστιμα στους οδηγούς που δεν έχουν αυτοκόλλητο για POS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr