Οστεοπόρωση: Σωστή διατροφή για γερά οστά

Οστεοπόρωση: Σωστή διατροφή για γερά οστά

Διατροφή και άσκηση ο άριστος συνδυασμός για την αντιμετώπιση παθήσεων των οστών μας

Οστεοπόρωση: Σωστή διατροφή για γερά οστά
Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει «κοινό κτήμα» για όλους μας η σύνδεση της ασθένειας και της θεραπείας με τη διατροφή που ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος. Έτσι, οι γιατροί, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή ή την προτροπή για την άσκηση, συχνά συνιστούν και συγκεκριμένες τροφές που ευνοούν τη θεραπεία ή την πρόληψη. Σε αυτό το «πνεύμα» υπάρχουν τροφές που ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση, μια νόσο που συναντάται ολοένα και πιο συχνά πια, κυρίως λόγω του σύγχρονου (καθιστικού) τρόπου ζωής.

Ποιες είναι, λοιπόν, εκείνες οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση των παθήσεων των οστών; Ποιες είναι, επίσης, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία των οστών μας;


Ποιες φυτικές πηγές ασβεστίου πρέπει να καταναλώνουμε;

Μερικές από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου αναφέρονται παρακάτω και συνιστώνται από τους γιατρούς για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης:

- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Φασόλια και όσπρια
- Μπρόκολο
- Τροφές ολικής αλέσεως
- Αποξηραμένα φρούτα
Κλείσιμο
- Σπόροι και ξηροί καρποί
- Τροφές σόγιας (οργανικά, για να αποφύγετε τους ΓΤΟ)

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για την πρόληψη της Οστεοπόρωσης;

Ενώ η κατανάλωση των τροφών που προαναφέρθηκαν βοηθά να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο, είναι καλή ιδέα να αποφύγουμε κάποιες άλλες τροφές οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία μας σ’ αυτό.

Στην πραγματικότητα, κάποιες τροφές και ποτά μπορεί να προκαλέσουν τη μείωση του ασβεστίου στα οστά μας.

Νάτριο

Τροφές πλούσιες σε νάτριο, όπως το γρήγορο φαγητό (fast food) και πολλά συσκευασμένα προϊόντα, μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια ασβεστίου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αποφύγουμε την υπερβολική χρήση αλατιού στο σπιτικό φαγητό. Αντ' αυτού, συνιστάται η χρήση άλλων καρυκευμάτων χωρίς περιεκτικότητα σε αλάτι για να προσθέσουμε γεύση στα σπιτικά πιάτα.

Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ, το οποίο, όπως το οξαλικό οξύ που βρίσκεται σε ορισμένα φυλλώδη πράσινα, αναστέλλει την απορρόφηση ασβεστίου. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε αντίθεση με τα φασόλια, τα εν λόγω δημητριακά είναι η μόνη πλούσια σε φυτικά συστατικά τροφή που φαίνεται να αναστέλλει την απορρόφηση ασβεστίου από άλλα τρόφιμα που τρώγονται ταυτόχρονα.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Εάν πίνουμε αλκοολούχα ποτά, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν διάκεινται φιλικά προς το σκελετό μας.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ασβεστίου από τα τρόφιμα και να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας. Εάν ανησυχούμε για την οστεοπόρωση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σοβαρός λόγος για να περιορίσουμε την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών όπως σόδα, τσάι και καφές και να μην τα καταναλώνουμε εντός δύο ωρών από τη λήψη τροφών (ή συμπληρωμάτων) πλούσιων σε ασβέστιο.

Σόδα

Ενώ η σόδα σίγουρα δεν είναι μια υγιεινή τροφή, υπάρχουν ορισμένοι τύποι της που μπορούν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην απώλεια οστών σε σχέση με άλλους.

Συγκεκριμένα, οι σκούρες κόλες φαίνεται να έχουν την πιο αρνητική επίδραση. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο, η οποία φαίνεται να βλάπτει την υγεία των οστών όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά εάν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στη διατροφή μας.

Ζωική πρωτεΐνη

Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια ασβεστίου προωθώντας την αποβολή ασβεστίου από τα οστά.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των ζωικών πρωτεϊνών σε θειικά αμινοξέα, ειδικά στην κυστίνη και στη μεθειονίνη. Το θείο από αυτές τις πηγές μετατρέπεται σε θειικό άλας στο σώμα, το οποίο έχει μία όξινη επίδραση στο αίμα. Το σώμα μας ερμηνεύει το όξινο αίμα ως μια επείγουσα κι απειλητική για τη ζωή μας κατάσταση και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει άμεσα το PH του αίματος στο ασφαλές εύρος.

Ο γρηγορότερος τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι να μεταφέρει ασβέστιο (και άλλα αλκαλικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο) στο αίμα για να εξουδετερώσει το οξύ. Και πού έχουμε μεγάλα αποθέματα ασβεστίου και μαγνησίου; Στα οστά μας. Tο σώμα μας, λοιπόν, θα αφαιρέσει από τα οστά μας μια επαρκή ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου για να τη διοχετεύσει στην κυκλοφορία του αίματός μας μετά την κατανάλωση πολλών ζωικών πρωτεϊνών. Τα αυγά και το κρέας περιέχουν δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα θειικών αμινοξέων σε σύγκριση με άλλες φυτικές τροφές.

Αρκεί μόνο η σωστή διατροφή;

Η σωστή διατροφή, από μόνη της, δεν αποτελεί πανάκεια στην προσπάθεια αναχαίτισης της οστεοπόρωσης. Ιδανικά, χρειάζεται άσκηση συστηματική και δραστηριότητα. Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αμερική, αλλά εδώ και δύο χρόνια και στη χώρα μας, μια επαναστατική φυσική μέθοδος οστεογονικής φόρτισης, η OsteoStrong (https://osteostrong.gr ). Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, μπορούν να προλάβουν ή και να αναστρέψουν την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία για τα νέα μέτρα - Οδηγός επιβίωσης για τον κρίσιμο Νοέμβριο

Σον Κόνερι: Ο (μόνος) άνθρωπος που σκότωσε τον Τζέιμς Μποντ
 
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κόλλησε κορωνοϊό αλλά δεν το ανακοίνωσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης