Διαβήτης: Η μάστιγα του 21ου αιώνα

Διαβήτης: Η μάστιγα του 21ου αιώνα

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι αφιερωμένο στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, την καρδιά και την ψυχή του συστήματος υγείας, για την ανεκτίμητη προσφορά τους στα άτομα με διαβήτη.

diabetes-1
Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίησή μας για τη μεγάλη αυτή σύγχρονη μάστιγα υγείας της ανθρωπότητας. Είναι αυξανόμενη η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για το σύνδρομο αυτό, που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, αλλά είναι και υπόλογο για την ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών στο καρδιαγγειακό σύστημα, στους νεφρούς, στα μάτια, όπως και για ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων.

Πόσοι νοσούν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF), το 2019 η παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με διαβήτη στις ηλικίες 20-79 ετών αριθμεί 463 εκατομμύρια και υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια το 2045. Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που καλύπτει σχεδόν όλους τους μόνιμους κατοίκους, το 7% του πληθυσμού λαμβάνει αντιδιαβητικά φάρμακα και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι τύπου 2 διαβητικά άτομα, ενώ μόνο το 0,24% του πληθυσμού δηλώνεται με τύπο 1 σακχαρώδη διαβήτη. Για τους άνω των 75 ετών το ποσοστό των διαβητικών φτάνει στο 30,3%.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης