Η καινοτομία στην υπηρεσία των ασθενών: Θετική εξέλιξη η έγκριση της νέας θετικής λίστας φαρμάκων

Η καινοτομία στην υπηρεσία των ασθενών: Θετική εξέλιξη η έγκριση της νέας θετικής λίστας φαρμάκων

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συμπεριέλαβε στη νέα λίστα 60 περίπου νεοεισαχθείσες δραστικές ουσίες, μεταξύ αυτών δύο καινοτόμες θεραπείες της Roche, οι οποίες αφορούν στον καρκίνο και στην πολλαπλή σκλήρυνση

191107125606_dna_pill-1280x720
Η πρόσφατη δημοσίευση του νέου καταλόγου αποζημιούμενων σκευασμάτων, της λεγόμενης Θετικής Λίστας φαρμάκων, από το Υπουργείο Υγείας αποτελεί ένα θετικό βήμα με στόχο την έγκαιρη και προσιτή πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι καινοτόμες θεραπείες έφθαναν με αρκετή καθυστέρηση στην Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους οικείους τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων1, την περίοδο 2015 έως 2018, από τα 172 φάρμακα που έλαβαν συνολικά έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μόλις τα 69 μπήκαν στη θετική λίστα στη χώρα μας. Πρόκειται για αριθμό που έφερνε την Ελλάδα αισθητά πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε., που είναι 85 σκευάσματα τη συγκεκριμένη περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης