Το τζίνσενγκ ή αλλιώς Panax ginseng είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen», που σημαίνει «σαν άνθρωπος», επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος.
Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Σήμερα, η έρευνα αποκαλύπτει πόσο αποτελεσματικό είναι το τζίνσενγκ ως θεραπευτικό μέσο.
Πρόσφατα ερευνητική ομάδα από την Κορέα «μπήκε στο παιχνίδι» της έρευνας για την θεραπευτική ρίζα, ανακαλύπτοντας ότι το κόκκινο τζίνσενγκ έχει ανασταλτικές επιδράσεις έναντι της μετάστασης του καρκίνου του πνεύμονα.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κορέας (KIST) ανέφερε ότι μια κοινή μελέτη που διενήργησαν οι Δρ. Jungyeob Ham και Δρ. Hyeonseok Ko από το Ιατρικό Κέντρο της Σεούλ και δημοσίευσαν στο Journal of Ginseng Research, αποκάλυψε πως δύο συστατικά του κόκκινου τζίνσενγκ, τα Rk1 και Rg5, μπορούν να καταστείλουν σημαντικά τη μετάσταση του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Δρ. Ham από το KIST ανέπτυξε μια νέα μέθοδο επεξεργασίας μικροκυμάτων για το κόκκινο τζίνσενγκ που βασίζεται στην ίδια θεωρία λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων, η οποία σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους επεξεργασίας, όπως ο επαναλαμβανόμενος ατμός και η ξήρανση, αυξάνει τη συγκέντρωση τριών βασικών ενεργών συστατικών, των Rg3, Rk1 και Rg5, κατά περισσότερες από 20 φορές.
Διαβάστε περισσότερα στο
ygeiamou.gr