Το κοινό αντικαταθλιπτικό που νικά την οστεοαρθρίτιδα

Στην αναζήτηση μιας λιγότερο επεμβατικής και επώδυνης αλλά εξίσου αποτελεσματικής με την χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, οι επιστήμονες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο μπορεί να σταματήσει έως και να αναστρέψει την εκφυλιστική αυτή νόσο

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Translational Medicine, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το κυτταρικό μονοπάτι που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα και εντόπισαν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο – την παροξετίνη- που έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει αυτό το μονοπάτι.

Η παροξετίνη ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης. Είναι ένας ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας της πρόσληψης της 5-υδροξυτρυπταμίνης με αντικαταθλιπτική δράση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της Αγχώδους Κοινωνικής Διαταραχής/Κοινωνικής Φοβίας, της Γενικής Αγχώδους Διαταραχής, του Μετατραυματικού Στρες, και της Διαταραχής Πανικού.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η παροξετίνη όχι μόνο επιβραδύνει τον εκφυλισμό των χόνδρων, αλλά ενισχύει την υγεία τους in vitro τόσο σε χόνδρους ποντικιών όσο και ανθρώπων. Το φάρμακο αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει την πρώτη παγκοσμίως θεραπεία για αυτή την εξουθενωτική, εκφυλιστική νόσο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr