Μνήμη: Ποιες τροφές μπορούν να μας γλιτώσουν από την άνοια
Σημαντική προστασία από την ανάπτυξη άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται πως παρέχει στους ανθρώπους ένας συγκεκριμένος τύπος διατροφής – Τι βρήκαν οι επιστήμονες και γιατί υποστηρίζουν ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη μας αργότερα στη ζωή
Μαριάννα Σπανού
Πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και τη συρρίκνωση που είναι πιθανό να οδηγήσουν στη νόσο Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
Η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες αμυλοειδές και Ταυ (Tau), που εντοπίζονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορούν να εντοπιστούν και στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ανθρώπων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών, ψαριών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.
Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Κωτσόβολος οι αθλητές από τις δύο αποστολές μίλησαν για τους αγώνες της ζωής τους, δίνοντας έμπνευση, ελπίδα και αισιοδοξία.
Στα 23 της χρόνια η σκοπεύτρια από τα Χανιά αγωνίζεται στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της. Και μπορεί, όπως παραδέχεται να έχει άγχος, αλλά στο τέλος κερδίζει η ακόμα μεγαλύτερη προσμονή της για τη μεγαλύτερη έως σήμερα αθλητική πρόκληση της ζωής της.