Κοιλίτσα: Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ακόμη και αν δεν είμαστε παχουλοί

Κοιλίτσα: Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ακόμη και αν δεν είμαστε παχουλοί

Διόλου αθώα δεν είναι η... κοιλίτσα ακόμη και να το συνολικό μας βάρος δεν είναι και τόσο μεγάλο. Δείτε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

190613181723_diaita_lipos-1280x720
Οι άνθρωποι με κοιλιακή παχυσαρκία και υπερβολική συσσώρευση λίπους στα όργανα της κοιλιάς νέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ακόμα και αν ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους (ΔΜΣ) είναι εντός των πλαισίων του υγιούς βάρους, σύμφωνα με νέα επιστημονική εργασία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Ο δείκτης VAT (κοιλιακή παχυσαρκία ή αλλιώς σπλαχνικός λιπώδης ιστός) καθορίζεται από την περίμετρο μέσης, την αναλογία της περιμέτρου μέσης με το ύψος ή τους γοφούς και έχει αποδειχθεί ότι προβλέπει τον καρδιαγγειακό θάνατο ανεξαρτήτως ΔΜΣ. Συνδέεται, επίσης, και με τη συσσώρευση λίπους γύρω από το ήπαρ, που συχνά οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και προστίθεται στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για την εργασία αυτή, λοιπόν, οι ειδικοί αξιολόγησαν έρευνες σχετικά με τη διαχείριση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της κοιλιακής. Η συγγραφική ομάδα διαπίστωσε ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος, ενώ η πιο επωφελής φυσική δραστηριότητα για τη μείωσή του είναι η αεροβική άσκηση. Η ανάλυση βρήκε ότι η ανταπόκριση στις τρέχουσες συστάσεις για 150 λεπτά/εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι επαρκής για τη μείωση του κοιλιακού λίπους, χωρίς να χρειάζονται μεγαλύτερες περίοδοι άσκησης. Η άσκηση ή ένας συνδυασμός διατροφικών αλλαγών και φυσικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι μειώνει την κοιλιακή παχυσαρκία ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους.

Αντίστοιχα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η επακόλουθη απώλεια βάρους βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης -σύνολο παραγόντων γνωστό ως μεταβολικό σύνδρομο – και μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και θεραπεύουν τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης