Έτσι θα κόψουμε το κάπνισμα – Η καθοριστική κίνηση για να το πετύχουμε

Έτσι θα κόψουμε το κάπνισμα – Η καθοριστική κίνηση για να το πετύχουμε

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αρχίσαμε να καπνίζουμε ξανά και πολύ μέσα στην πανδημία. Γι’ αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, αποφασίσαμε να σβήσουμε το τσιγάρο για πάντα!

210525173905_smoking
Το αποκαλούμε «κακή συνήθεια». Στην πραγματικότητα, όμως, το κάπνισμα είναι εξάρτηση. Μια εξάρτηση που περιορίζει την ελευθερία των κινήσεών μας, στιγματίζει την καθημερινότητά μας και καταστρέφει την υγεία μας.

Παρά τα αισιόδοξα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα υγείας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 και έκαναν λόγο για μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16-24 χρόνων, η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να ανατρέψει την αισιόδοξη πορεία. Σε έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 νοικοκυριών στα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια της Ελλάδας, αναδείχθηκε πως το 27,2% των καπνιστών αυτή την περίοδο καπνίζει περισσότερο, ενώ το 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Πρόκειται για τη λεγόμενη υποτροπή, όπου ενώ μπορεί κάποιος να το κόψει, μετά από λίγο καιρό ξαναρχίζει το κάπνισμα. Η νικοτίνη στην ουσία προκαλεί εξάρτηση και μάλιστα ισάξια με αυτή των ναρκωτικών, εξ ου και η δυσκολία των περισσότερων καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Μιχαήλ Τουμπής, MD PhD, FCCP Πνευμονολόγος.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης