Safe Skin: Προστατεύουμε το δέρμα σωστά από τον ήλιο

Είμαστε μια ανάσα πριν τις διακοπές και η επιθυμία να ξεχάσουμε τα βάσανα της πανδημίας κυριαρχεί. Ας προσέξουμε, ωστόσο, να μη φορτωθούμε ένα άλλο βάσανο, αυτό της ανεπαρκούς φροντίδας και προετοιμασίας του δέρματος για την έκθεσή του στον ήλιο

Η φροντίδα και η προστασία του δέρματος δεν γνωρίζουν εποχές. Είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά, ενώ στο ζήτημα αυτό η πανδημία ενδεχομένως να λειτούργησε θετικά, μια και η τηλεργασία μάς έδωσε περισσότερο χρόνο για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, ενώ πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την παραμονή στο σπίτι για να προβούν ακόμη και σε μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για την ανοδική τροχιά που σημείωσε και στη χώρα μας η ζήτηση για αισθητικές επεμβάσεις εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ωστόσο, πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη φροντίδα και την περιποίηση του δέρματός μας. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε αυτό το καλοκαίρι ο ήλιος να είναι μόνο φίλος για το δέρμα μας.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Με την έκθεσή μας στον ήλιο τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στην επιδερμίδα εκκρίνουν μελανίνη, σε μια διαδικασία προστασίας του δέρματος από την υπεριώδη UV ακτινοβολία. Στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα αυτή η διαδικασία δεν επαρκεί και μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε ηλιακό έγκαυμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται προστασία. Οι κατηγορίες των ατόμων που θα πρέπει να προστατεύονται κατά την έκθεσή τους στον ήλιο εκτός από αυτούς με ανοιχτό φωτότυπο είναι:
– τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
– όλοι όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα τους, και ειδικά στα φωτοεκτεθειμένα μέρη
– άτομα που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά)
– ασθενείς με ακμή που βρίσκονται υπό αγωγή με τοπικά σκευάσματα (ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, AHA)
– άτομα με φωτοδερματοπάθειες.
Ειδικότερα, σε όσους έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα τους συστήνονται έλεγχος και καταγραφή πιθανών αλλαγών των σπίλων τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Σημειώνεται ότι το 90% των περιστατικών μελανώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν αν διαγνωστούν εγκαίρως.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr