Κορωνοϊός: Πόσο επηρεάζει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γυναίκες που θα υποβληθούν σε τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά έχουν νοσήσει από κορωνοϊό; Τα αποτελέσματα μικρής έρευνας από την Ισπανία δίνουν την απάντηση που φαίνεται πως είναι καθησυχαστική

Περισσότερος από ένας χρόνος εμπειρίας με την πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική κοινότητα είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει την επίδραση του SARS-CoV-2 που προκαλεί τον κορωνοϊό στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Μάλιστα, τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς νέα μελέτη αποδεικνύει πως το απόθεμα των ωαρίων των γυναικών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό δεν επηρεάστηκε αρνητικά και συνεπώς ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η μελέτη, αν και μικρή καθώς συμπεριλήφθηκαν μόλις 46 ασθενείς από τις 11 κλινικές του ομίλου IVI της Ισπανίας, δίνει ελπίδες σε όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα ελέγχθηκαν για τα επίπεδα των βασικών ορμονών τους πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη μέτρηση της ορμόνης AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη), τον δείκτη που αποκαλύπτει τις ωοθηκικές εφεδρείες, δηλαδή τα αποθέματα των ωοθηκών σε αριθμό ωοθυλακίων. Η συγκεκριμένη μέτρηση χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από κλινικές γονιμοποίησης και πρακτικά αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι ωοθήκες μιας γυναίκας μπορούν να διεγερθούν με επιτυχία, αν και η αξιοπιστία της ως γενικότερος δείκτης της γυναικείας γονιμότητας αμφισβητείται.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr