«Μυστικά» διατροφής για υγιή παιδιά με σωστό σωματικό βάρος

«Μυστικά» διατροφής για υγιή παιδιά με σωστό σωματικό βάρος

Το τέλος του lockdown βρήκε αρκετά παιδιά με κακές διατροφικές συνήθειες και ενδεχομένως λίγα κιλά παραπάνω. Ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν PhD, MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο πλαίσιο της δράσης #Experts talk της Interamerican μας δίνει συμβουλές για να τρώνε σωστά τα παιδιά. Ας κτίσουμε γι’ αυτά καλύτερες συνήθειες και ένα γερό ανοσοποιητικό!

«Μυστικά» διατροφής για υγιή παιδιά με σωστό σωματικό βάρος
To lockdown που επιβλήθηκε με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 έλαβε επιτέλους τέλος! Η επιστροφή στην κανονικότητα, με προσοχή πάντα, είναι γεγονός και συμπέφτει χρονικά με το καλοκαίρι, την εποχή της ξεγνοιασιάς και της ξεκούρασης.

«Η περίοδος του εγκλεισμού έφερε νέες συνήθειες για όλους μας και μέσα σε όλα δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η διατροφή μας. Αυτό, φυσικά, δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά», εξηγεί ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν PhD, MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο πλαίσιο της δράσης #Experts talk της Interamerican.

Οι αλλαγές που έφερε το lockdown
Τους μήνες που πέρασαν τα παιδιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινότητα εντελώς διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει. Το κλείσιμο των σχολείων και των απογευματινών δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα να περνούν σχεδόν όλη τους την ημέρα μέσα στο σπίτι και να αυξηθεί κατά πολύ ο χρόνος μπροστά σε οθόνες (υπολογιστή, tablet, τηλεόρασης κλπ.).

Η ανία σε συνδυασμό με τη συνεχή διαθεσιμότητα τροφής μέσα στο σπίτι οδηγούσε τα παιδιά -όπως και τους ενήλικες- σε πολλές περιπτώσεις σε υπερκατανάλωση φαγητού, συχνό και άσκοπο τσιμπολόγημα αλλά και σε αναζήτηση comfort food (γλυκά, junk food κλπ.). «Με λίγα λόγια, η διατροφή των παιδιών έχασε σε ένα βαθμό την ποιότητά της», σύμφωνα με τον Δρ. Φαρατζιάν.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια του lockdown τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών έπεσαν κατακόρυφα, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να τρέξουν και να παίξουν στον χώρο του σχολείου αλλά ούτε και να κάνουν τα αγαπημένα τους σπορ/χόμπι (τουλάχιστον όχι σε οργανωμένο επίπεδο).

Το αποτέλεσμα; Το τέλος του lockdown βρήκε αρκετά παιδιά με λίγα κιλά παραπάνω.

«Το σωματικό βάρος του παιδιού είναι αναμφίβολα κάτι που δεν πρέπει να αγνοούν οι γονείς, καθώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται με την υγιή ανάπτυξή του. Γι’ αυτό χρειάζεται να παρακολουθείτε την πορεία/εξέλιξη του σωματικού βάρους και του ύψους του παιδιού σας- πάντα με τη συνδρομή του παιδιάτρου σας. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε κατά νου πως ένα φυσιολογικό για την ηλικία ή/και το ύψος του παιδιού βάρος δε σημαίνει απαραίτητα ότι η διατροφή του παιδιού είναι ποιοτική», σημειώνει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Και εξηγεί ότι, «υπάρχει περίπτωση το παιδί να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής του ‘τις σωστές θερμίδες’, ταυτόχρονα, όμως, να μην καλύπτει τις ανάγκες του σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίζουμε η διατροφή των παιδιών μας όχι μόνο να τους χαρίζει την ενέργεια που χρειάζονται για να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές τους δραστηριότητες (που αυτή την περίοδο έχουν αυξηθεί απότομα μετά από καιρό), αλλά κυρίως να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων και υψηλή θρεπτική αξία».




Κλείσιμο
Βελτιώστε τη διατροφή των παιδιών
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να κάνετε πιο μεσογειακό το εβδομαδιαίο μενού όλης της οικογένειας- και ως εκ τούτου και των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα:

«φροντίστε η διατροφή των παιδιών να είναι ισορροπημένη και να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες,
δώστε έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια,
προτιμήστε να τους προσφέρετε άπαχα τμήματα κρέατος,
μαγειρέψτε ελαφρά και θρεπτικά γεύματα, αποφεύγοντας τις υπερβολές στα λιπαρά και στο αλάτι», συμβουλεύει ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν.
Ο κανόνας «5 ημέρα»
Εφαρμόστε τον διατροφικό κανόνας «5 ημέρα» που μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών. «Πρόκειται για την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση. Προσπαθήστε να προσφέρετε στα παιδιά σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών από όλα τα χρώματα, καθώς έτσι θα προσλαμβάνουν πολλές βιταμίνες- όπως η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη C- και αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν σαν ασπίδα για τον οργανισμό», εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Άλλη μια βιταμίνη που σχετίζεται με την υγεία του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη D. Για να εξασφαλίσετε πως τα παιδιά σας έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, φροντίστε για την ασφαλή καθημερινή έκθεσή τους στον ήλιο. Όσο για τις διατροφικές πηγές της βιταμίνης D, θα τη βρείτε σε λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, αυγά κ.ά.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βιταμίνες, είναι και τα μέταλλα! Φροντίστε, λοιπόν, τα παιδιά να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος κι ο ψευδάργυρος. «Θα τα βρείτε κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά», θυμίζει ο ειδικός.

Ναι στα γλυκά, αλλά με μέτρο
Ίσως την περίοδο που πέρασε τα παιδιά να έφαγαν λίγα παραπάνω γλυκά, όμως καλό θα είναι τώρα που επέστρεψαν στη γνωστή τους ρουτίνα να συνηθίσουν ξανά να τα καταναλώνουν «με πρόγραμμα. Τι εννοούμε με αυτό; Μπορείτε, για παράδειγμα, να συμφωνήσετε με τα παιδιά σας πως θα καταναλώνουν γλυκό (π.χ. 1 παγωτό που είναι και επίκαιρο) 1-2 φορές την εβδομάδα και όχι όποτε τύχει», συμβουλεύει ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν.

Φυσικά το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος να προτρέψετε τα παιδιά να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, είτε αυτές είναι οργανωμένες είτε όχι. Κι επειδή όπως ξέρουμε τα παιδιά έχουν τους γονείς σαν πρότυπο, τι καλύτερο από το να οργανώσετε μια οικογενειακή εξόρμηση στη φύση που θα περιλαμβάνει και κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα. Οι επιλογές είναι πολλές: περίπατος ή βόλτα με ποδήλατα στο δάσος, κολύμπι, beach volley…λίγη φαντασία και καλή διάθεση θέλει μόνο!

Μην αμελείτε την ενυδάτωση των παιδιών
Το καλοκαίρι όμως θέλει και έξτρα ενυδάτωση! Η καθημερινή κάλυψη των αναγκών σε υγρά έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία των παιδιών και το καλοκαίρι χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Γι’ αυτό, λοιπόν:

«Φροντίστε ώστε τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (ίσως χρειαστεί να τους το υπενθυμίζετε καθώς συχνά το ξεχνούν). Έχετε υπόψη ότι η ποσότητα του νερού που χρειάζονται τα παιδιά εξαρτάται από το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας αλλά και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Θυμηθείτε πως τα παιδιά- όπως και οι ενήλικες- συστήνεται να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε υγρά κυρίως με νερό. Τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως χυμοί, γάλα κλπ. συνεισφέρουν στην ενυδάτωσή μας αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό.
Φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν πάντα μαζί τους νερό όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού (π.χ. ένα μπουκαλάκι ή παγούρι στο σχολείο κ.α.)», υπενθυμίζει ο Δρ. Φαρατζιάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης