Υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές: Ποιοι ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κίνδυνο

Υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές: Ποιοι ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κίνδυνο

Για τις ομάδες του πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις πολύ συχνά συνεκδηλούμενες με τους καύσωνες, καταστροφικές πυρκαγιές μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Χρίστος Χ. Λιάπης, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

210310144253_tilefoniki_grammi_psyhokoinonikis_ypostirixis_gia_ton_koronoio
Εκτεταμένες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτηρίζουν τα κύματα καύσωνα, κατά τους θερινούς μήνες, τα επονομαζόμενα από τους αρχαίους «κυνικά καύματα», συσχετίζονται με εκτεταμένη θνησιμότητα, εντός του πλαισίου της κλιματικής αλλαγής.

Οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών, εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό.

Βαρέως επιβαρυντική κρίνεται, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι εμφανίζοντες ψυχιατρικό ιστορικό, η κατάσταση που διαμορφώνεται και από τις, πολύ συχνά συνεκδηλούμενες με τους καύσωνες, καταστροφικές πυρκαγιές. Οι προβαλλόμενες στους τηλεοπτικούς δέκτες σκηνές από φλεγόμενες περιοχές και σπίτια προκαλούν τρόμο και έντονες αντιδράσεις στα ευάλωτα αυτά άτομα. Οι άμεσες αντιδράσεις περιλαμβάνουν τη συναισθηματική και φυσική εξάντληση. Στις άμεσες αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται η συναισθηματική και φυσική εξάντληση. Οι μεταδόσεις εικόνων, ήχων και η οσμή συνήθως προκαλούν έντονο φόβο και άγχος. Παρόμοιες αντιληπτικές αισθήσεις που πυροδοτούνται για παράδειγμα από τον καπνό δύνανται να προκαλέσουν έντονο stress έως και μήνες μετά τα συμβάντα. Ενώ έντονες αντιδράσεις stress πυροδοτεί και ο απόηχος της πυρκαγιάς με νέφος καπνού ή φλόγες στον ορίζοντα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης