Κάποιοι γερνούν πρόωρα – Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να διορθωθεί!

Νέα μελέτη αναλύει περιβαλλοντικούς παράγοντες που αναδεικνύονται καταλυτικοί στην πρόωρη γήρανση του ανθρώπινου και πώς μπορούν να αναστραφούν

Η πρόωρη βιολογική γήρανση σχετίζεται με την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας, καθώς και με την έκθεση σε καπνό (αιθάλη) σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά είναι τα συμπεράσματα ανάλυσης από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) που δημοσιεύθηκε στο Environment International και είναι η πρώτη που αξιολογεί τους συσχετισμούς ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών εκθέσεων νωρίς στη ζωή και την επιγενετική ηλικία στα παιδιά.

Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδική ηλικίας μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά -και κάποιες φορές αμετάκλητα- τον μεταβολισμό και τη φυσιολογία του οργανισμού, προσδιορίζοντας έτσι την κατάσταση της υγείας αργότερα στη ζωή. Μπορεί, επίσης, να επιταχύνει τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης, η οποία έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικών, καρδιαγγειακών ή νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Σε κυτταρικό επίπεδο, η γήρανση είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκινά νωρίς στη ζωή και μπορεί να μετρηθεί μέσω των επιγενετικών ρολογιών. Τα επιγενετικά ρολόγια χρησιμοποιούν τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA σε ορισμένα σημεία του γονιδιώματος για να συνάγουν τη βιολογική γήρανση του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr