Καρδιακό επεισόδιο: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο

Καρδιακό επεισόδιο: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο

Αυξημένο έως και κατά 49% κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος διατρέχουν οι άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα - Πώς συνδέεται η στοματική υγεία με το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια

190701155857_woman_smile
Η ασθένεια των ούλων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. «Όσο πιο σοβαρή η περιοδοντίτιδα, τόσο υψηλότερος και ο κίνδυνος», υποστηρίζουν τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα κατά το παρελθόν.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα προγράμματα ελέγχου των δοντιών, τα οποία περιλαμβάνουν τακτικά check-up και εκπαίδευση για την σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη του πρώτου και των επόμενων καρδιακών επεισοδίων», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Giulia Ferrannini από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Η σουηδική μελέτη PAROKRANK είχε ήδη δείξει ότι η περιοδοντίτιδα ήταν σημαντικά συχνότερη στους ασθενείς που πάθαιναν για πρώτη φορά έμφραγμα, συγκριτικά με τους υγιείς συνομηλίκους τους. Αυτή η νέα, μακροχρόνια παρακολούθηση των συμμετεχόντων στην PAROKRANK διερεύνησε αν η παρουσία της ασθένειας των ούλων, τόσο στους πάσχοντες από έμφραγμα όσο και στα υγιή άτομα, σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο νέων καρδιαγγειακών συμβάντων με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης