Καρκίνος Θυρεοειδούς: Πόσο προφυλάσσει ο υπερθυρεοειδισμός από την κακοήθεια

Tα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση της υπερλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς αναλύει στο ygeiamou o κ. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ

Αμείωτη παραμένει η έρευνα για τη σχέση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδή και της πιθανότητας εμφάνισης κακοήθειας. Τα ευρήματα διαφόρων μελετών έχουν φέρει στο φως αρκετά στοιχεία που καταδεικνύουν σαφώς ότι τόσο η υπολειτουργία του, όσο και η υπερλειτουργία του αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, καρκίνου του μαστού και του προστάτη, εκτός από του ίδιου του αδένα.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις παθήσεις του θυρεοειδούς, η συνεχής ενημέρωση για την ανάγκη τακτικών προληπτικών εξετάσεων για τον έλεγχό του και η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει βοηθήσει στην ανίχνευση μικρότερων όγκων είναι οι ισχυρότεροι λόγοι. Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι βρίσκεται στην ένατη θέση των συχνότερων κακοηθειών παγκοσμίως, χωρίς ευτυχώς αυτή η άνοδος να συνοδεύεται από αύξηση της θνησιμότητας, η οποία περιορίζεται σε μόλις 0,5 ανά 100.000 άτομα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr