Να γιατί τρώμε πρόχειρο φαγητό και παχαίνουμε όταν κόβουμε το τσιγάρο
Τον μηχανισμό μέσω του οποίου η αποχή από τη νικοτίνη, κατά τη διακοπή του καπνίσματος, αυξάνει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους εντόπισαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη
Μαριάννα Σπανού
Νέα δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota δείχνουν μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στην αποχή από τη νικοτίνη και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal Drug and Alcohol Dependence, υποδεικνύουν το σύστημα οπιοειδών, δηλαδή τις εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τον εθισμό και τη ρύθμιση της όρεξης, ως πιθανή αιτία για την προτίμηση του καπνιστή σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποχής από τη νικοτίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους για όσους διακόπτουν το κάπνισμα, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.
«Εξετάσαμε αν η πραγματική αποχή από τη νικοτίνη αυξάνει την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού -το οποίο περιέχει πολύ αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη- και πώς εμπλέκονται οι υποδοχείς ανακούφισης του στρες στο σύστημα οπιοειδών. Ο μετριασμός αυτών των προκλήσεων κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας θα βοηθήσει τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, κατανοώντας παράλληλα τις διατροφικές τους συνήθειες και ενθαρρύνοντας πιο υγιεινές αποφάσεις», εξηγεί ο Mustafa al’Absi, Ph.D., ψυχολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Μία σπουδαία διάκριση που το κατατάσσει στα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε παγκόσμια κλίμακα απέσπασε το Nana Princess των Nana Hotels του Ομίλου Εταιρειών Καράτζη καθώς βραβεύτηκε από το TripAdvisor ως μία «Best of the Best» επιλογή.
Πάρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Σέριφο, Σίφνο; Όπου και όσο μακριά και αν ταξιδεύεις αυτό το καλοκαίρι, υπάρχει ένας απίστευτα πιο γρήγορος, πιο άνετος και πιο συναρπαστικός τρόπος για τα προσεγγίσεις.