Ροχαλητό: Πριν αλλάξετε κρεβατοκάμαρα δείτε τις λύσεις για την υπνική άπνοια

Η αλλαγή υπνοδωματίου δεν είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ροχαλητού! Υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι τους οποίους εξηγεί στο ygeiamou η κ. Έλενα Σ. Ανδρεοπούλου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και Επιμελήτρια της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ

Περιστασιακά όλοι σχεδόν ροχαλίζουν, ακόμα και ένα μωρό, ακόμη και το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Το ροχαλητό επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας, την ποιότητα της ζωής μας, την ποιότητα της υγείας μας αλλά και την ποιότητα της ζωής του συντρόφου μας.

Η αλλαγή « υπνοδωματίου» δεν είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ροχαλητού. Υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί και μόνιμοι τρόποι.

Tι είναι η υπνική άπνοια;
Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παύση της αναπνοής δια μέσου των αεραγωγών (μύτη, στόμα), για τουλάχιστον 10¨ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια μπορεί να είναι κεντρικού τύπου (σπανιότερα) ή αποφρακτικού (OSA) τύπου (η συνήθης).

Υπόπνοια είναι η μείωση της ροής του αέρα δια των αεραγωγών. Ο δείκτης άπνοιας –υπόπνοιας (RDΙ), εκφράζει τον αριθμό απνοιών – υποπνοιών ανά ώρα ύπνου σε ένα ύπνο τουλάχιστον 2 ωρών. Όταν ο δείκτης RDI είναι 5-15 άπνοιες /ώρα, μιλάμε για ελαφρά υπνική άπνοια όταν ο δείκτης RDI είναι 15-30 μιλάμε για μέτρια υπνική άπνοια και όταν είναι >30 έχουμε σοβαρή υπνική άπνοια.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr