Κορωνοϊός – ΜΕΘ: Το επίπεδο αντισωμάτων που σώζει τη ζωή των ασθενών

Τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ασθενής με COVID-19 να πεθάνει εξετάζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη, υποστηρίζονται πως το επίπεδο απόκρισης των αντισωμάτων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της κατάστασης – Σε ποιο επίπεδο μπορούμε να είμαστε ασφαλείς;

Σε μια μελέτη ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύοντααν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που είχαν χαμηλή απόκριση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine, βρήκε, επίσης, ότι οι ασθενείς με ισχυρή απόκριση αντισωμάτων έναντι του ιού είχαν χαμηλά επίπεδα ιικού RNA στο αίμα τους. Αντίθετα, όσοι είχαν χαμηλή απόκριση αντισωμάτων παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα RNA του ιού και υψηλή διασπορά ιικών πρωτεϊνών στο αίμα.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 92 σοβαρά ασθενείς ενήλικες, διαπιστώνοντας ότι 10 από αυτούς δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα πλάσματος αντισωμάτων IgG και 13 δεν είχαν καθόλου αντισώματα IgM κατά του SARS-CoV-2. Επίσης, οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους παρουσίαζαν συχνότερα έλλειψη ή χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων IgG και IgM συγκριτικά με όσους επιβίωσαν 30 ημέρες μετά την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr