Γήρανση: Οι ορμόνες που την καθυστερούν σε άνδρες και γυναίκες

Τον ρόλο των ορμονών και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης τόσο στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης όσο και στην αντίστοιχη κατάσταση των ανδρών εξηγεί ο κ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Ειδικός Παθολόγος και Διευθυντής Metropolitan Hospital

Ο άνθρωπος ανέκαθεν έψαχνε για το ελιξίριο της ζωής και κυρίως για το μυστικό της παντοτινής νεότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα στις έρευνες για να μάθουμε γιατί γερνάμε και πώς θα επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης, διατηρώντας συγχρόνως ένα καλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Ήταν τόσο σημαντικές οι έρευνες αυτές που πέντε βραβεύτηκαν με βραβείο Νόμπελ.

Οι περισσότερες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί γερνάμε εστιάζουν στο ότι με την πάροδο των ετών αθροίζονται στα κύτταρα βλάβες που δεν μπορεί ο οργανισμός μας να επιδιορθώσει (οξειδωμένες πρωτεΐνες, φλεγμονές). Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν επίσης ότι στον τρόπο γήρανσης συμμετέχουν τουλάχιστον δύο βιολογικά ρολόγια: το μήκος των τελομερών και οι ορμόνες.

Κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται, τα τελομερή που βρίσκονται στα άκρα του DNA μικραίνουν. Τα σωματικά μας κύτταρα διαιρούνται 40-50 φορές, μετά σταματούν και μπαίνουμε στη φάση της γήρανσης. Επίσης, οι ορμόνες μας και κυρίως αυτές που συνδέονται με το φύλο φτάνουν σε μέγιστα επίπεδα κατά την εφηβεία και μετά μειώνονται και σταματούν να παράγονται κατά την εμμηνόπαυση και την ανδρόπαυση.

Κατά τη μετάβαση σε αυτό το στάδιο της ζωής τους οι περισσότερες γυναίκες περνούν από μια φάση κατά την οποία τα επίπεδα των δύο βασικών τους ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης εμφανίζουν ανισορροπία, με την προγεστερόνη κυρίως να μειώνεται και τα οιστρογόνα να επικρατούν (οιστρογονική επικράτηση). Σε αυτή τη φάση που λέγεται προεμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν έντονα δυσάρεστα ενοχλήματα όπως εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ημικρανίες, αύξηση του βάρους, μειωμένη libido, κατάθλιψη, τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής τους. Σε αυτή τη φάση πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινού τρόπου διαβίωσης. Ακολουθεί η φάση της εμμηνόπαυσης κατά την οποία για έναν χρόνο δεν εμφανίζεται έμμηνος ρύση.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr