Μεταμοσχεύσεις: Τέσσερις υπέροχοι άνθρωποι μιλούν για τα πολύτιμα δώρα ζωής

Τέσσερις ξεχωριστοί άνθρωποι στέλνουν το δυνατό και αισιόδοξο μήνυμά τους, καθένας από διαφορετική θέση, για την ανεκτίμητη αξία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από τη μεταμόσχευση αλλά και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δωρεά οργάνων, η μεταμόσχευση είναι η μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια νεφρών, καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα. Η Ελλάδα υπολείπεται δραματικά σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή μεταμοσχευτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το τρέχον έτος είναι κομβικό, παρά τις αναταράξεις λόγω της πανδημίας. Τέθηκαν οι βάσεις, για πρώτη φορά, με διακομματική συμφωνία, για το ζωτικό αυτό πεδίο εντός του συστήματος υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, προτού ξεσπάσει η πανδημία, το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργείται το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η Πολιτεία απέκτησε Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΜ υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr