Διαβήτης: Η μεταβολική νόσος που μπορεί να προληφθεί

Πάνω από ένας στους δέκα Ελληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 14 Νοεμβρίου που αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση για τη χρόνια νόσο, υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της πρόληψης

211108124946_diavitis-1280x720
*Για το θέμα μιλάει ο Αθανάσιος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, ΕΚΠΑ, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική-Μονάδα Ερευνας και Διαβητολογικό Κέντρο, ΠΓΝ «Αττικόν»

«Μάστιγα» ή «πανδημία» είναι οι συνήθεις χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον σακχαρώδη διαβήτη. Επί του παρόντος, το 9,3% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως ζει με τη μεταβολική ασθένεια. Τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα εναρμονίζονται με τα αυτά του παγκόσμιου επιπολασμού: ένας στους δέκα (11%) στην Ελλάδα νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη σχετική μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ.

Παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και κάπνισμα συγκαταλέγονται στους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, πεδία στα οποία η Ελλάδα δείχνει να διαπρέπει. Στην έκθεση για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε. του τέως αρμόδιου επιτρόπου Βιτένις Αντριουκαΐτις για το 2019, η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας και καπνιστών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης