Το μεγάλωμα του παιδιού είναι απαιτητικό: Τι να προσέξετε – Ποιες παγίδες να αποφύγετε

Το μεγάλωμα του παιδιού είναι απαιτητικό: Τι να προσέξετε – Ποιες παγίδες να αποφύγετε

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν είναι ποτέ πραγματικά ετοιμος να γίνει γονιός και να αναθρέψει το παιδί του χωρίς λάθη. Οι προσδοκίες, τα βιώματα, αλλά και η μεγάλη αλλαγή που φέρνει στην οικογένεια το νέο μέλος δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Γι' αυτό και χρειάζεται να διαβάσετε τις συμβουλές που ακολουθούν

Το μεγάλωμα του παιδιού είναι απαιτητικό: Τι να προσέξετε – Ποιες παγίδες να αποφύγετε
Το παιδί μας είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό μέλος της οικογένειας σας. Ωστόσο εξίσου σημαντικοί είστε και εσείς. Επίσης εξίσου σημαντική είναι και η σχέση σας ως σύντροφοι και για εσάς αλλά και για το παιδί σας. Για όλους αυτούς τους λόγους:

Μην παραμελείτε τη σχέση σας. Μην απομακρυνθείτε, σταθείτε δίπλα ο ένας στον άλλο. Δείτε την οικογένεια σαν ένα τρίγωνο, τετράγωνο ή πολύπλευρο. Όλες οι πλευρές είναι το ίδιο σημαντικές.
Μεγαλώστε το παιδί μαζί! Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι δουλειά για δύο. Μοιραστείτε την. Μην πείτε σε στιγμές ενθουσιασμού «ευτυχώς πήρε από το δικό μου το σόι». Αναγνωρίστε ότι η λέξη μαζί είναι σημαντική και για τους δυο σας.
Μοιράζεστε την ευθύνη, τη φροντίδα, το χρόνο, την αγωνία, τη χαρά, την απογοήτευση και αυτό αποδεικνύει ότι επικοινωνείτε και ότι έχετε τη γνώμη και τη συμπαράσταση ο ένας του άλλου.
Δεχτείτε ότι μπορεί να έχετε διαφορετική άποψη για το μεγάλωμα του παιδιού σας. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση είναι δικαίωμα του καθενός σας αλλά και του ίδιου του παιδιού σας.
Παρουσιάστε κοινό μέτωπο. Δεν μπορεί ο ένας να γίνεται έξω φρενών και ο άλλος να λέει «μπράβο, έτσι σε θέλω μάγκα μου»
Συζητήστε μεταξύ σας και αποφασίστε κοινό οικογενειακό εσωτερικό κανονισμό. Κάντε ο καθένας κάποιες υποχωρήσεις. Θα τα καταφέρετε! Για το παιδί σας πρόκειται.
Η φυσική απουσία δεν σας κάνε αμέτοχο. Παρόντες μπορεί να είστε και από μίλια απόσταση αν βρίσκετε τρόπο να δείχνετε την αγάπη σας. Δεν αρκεί η φυσική παρουσία σας. Απόντες μπορεί να είστε και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.
Πιο εύκολα θα βρείτε τρόπο να μοιράζεστε την ταλαιπωρία και να διπλασιάσετε τη χαρά, αν είστε και οι δύο μαζί!
Κλείσιμο
Προσδοκίες και προσαρμογές

Προετοιμαστείτε να δεχτείτε το παιδί όπως είναι. Δεν αρκεί η αγάπη σας, χρειάζεται και η αποδοχή σας.
Μην πείτε σε στιγμές απογοήτευσης: «Μα σε τίποτε πια δε μου έμοιασες»!
Μην προσπαθείτε να διαμορφώσετε το παιδί σύμφωνα με προκαθορισμένα πρότυπα
Μπορείτε να κάνετε όνειρα για το μέλλον του αλλά αφήστε το να κάνει τα δικά του όνειρα.
Μη ζητάτε από το παιδί να ζήσει τα δικά σας όνειρα γιατί αυτά μπορεί να δημιουργούν αβάσταχτες και άγονες υποχρεώσεις.
Μην αφήσετε τις προσωπικές σας φιλοδοξίες να δημιουργούν ένταση και συχνά απογοήτευση στο παιδί.
Μην κάνετε επαγγελματικό προσανατολισμό στα νήπια. Απαιτείται να κάνει το καλύτερο που μπορεί, να αξιοποιεί τις δυνατότητές του αλλά μη σταλάζετε μέσα του την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει γιατρός ή δάσκαλος, πλούσιος ή ποδοσφαιριστής, να διακριθεί στις τέχνες ή στα γράμματα.
Όταν οι απαιτήσεις των γονιών υπερβαίνουν το γενετικό δυναμικό των παιδιών, τότε τα παιδιά βιώνουν ψυχική σκληρότητα.
Μην προσπαθείτε συνεχώς να προστατεύετε το παιδί από αποτυχίες, απογοητεύσεις και καταστάσεις έντασης. Τα παιδιά καλό είναι να ξέρουν ότι υπάρχουν δυσκολίες γιατί έτσι μόνο θα μάθουν να τις χειρίζονται.
Κληρονομικότητα και ανατροφή

Αναγνωρίστε τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, αποδεχθείτε τα και φροντίστε να τα αξιοποιήσετε.
Ένα μωρό δεν μπορεί να είναι ποτέ ακριβώς όπως το είχατε φανταστεί. Δεν έχει πάρει μόνο τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας. Έχει και χαρακτηριστικά που δεν εντοπίζονται σε εσάς, αλλά τα έχει κληρονομήσει από μακρινούς παππούδες. Το γενετικό υλικό των παιδιών μας το επιλέγει η φύση από εμάς- μισό από τον ένα γονιό και μισό από τον άλλο.
Βιώματα της νηπιακής ηλικίας μπορεί να εγγράφονται στην προσωπικότητα του παιδιού ανεξίτηλα όπως ακριβώς και τα γενετικά χαρακτηριστικά.
Η ανατροφή δεν αλλάζει το γενετικό υλικό. Μπορεί όμως να το διαχειριστεί και να το αξιοποιήσει.
Οι συνήθειες των γονιών μπορεί να κληρονομούνται σαν να ήταν γενετικά χαρακτηριστικά.
Οι κακές μας συνήθειες αποτελούν βαριά κληρονομικά για τα παιδιά μας. Οι καλές μας συνήθειες είναι πολύτιμη προίκα. Οι αμαρτίες των γονιών στον τρόπο ζωής – κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη ισορροπίας και μέτρου- ταλαιπωρούν τα παιδιά.
Πηγή: «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα – Σκέψεις και Συμβουλές για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» περιοδική έκδοση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Ελίζα eliza.org.gr


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης